Minden adott a „tölts le és írd DVD-re” szolgáltatáshoz

1. Oldal

A filmstúdiók jóváhagyták a CSS másolásvédelmet az írt DVD-ken, s így azok bármely készülékkel lejátszhatóak lesznek, az íráshoz azonban a új specifikációjú írható lemezekre és kompatibilis DVD írókra lesz szükség.
A DVD lemezek új terjesztési, értékesítési módjának lényege, hogy a kereskedelmi egység vagy privát felhasználó a megvásárolni kívánt DVD tartalmat egy erre szolgáló kioszk szerveréről, vagy az internetről letöltve írhatja azt egy üres DVD-re. Így szállítási és raktározási költségek nélkül, jóval nagyobb választékból értékesíthető a műsor.

Qflix_logo_150px.JPGA hollywoodi stúdiók áment mondtak az új technológiára és licencrendre, melyet a Sonic Solutions Inc. dolgozott ki és a Qflix nevet kapta. A rendszer a gyárilag sokszorosított műsoros lemezeken is alkalmazott „content scrambling system” vagyis CSS digitális zárat alkalmazza majd. Mivel az összes DVD lejátszó rendelkezik a kulccsal ehhez a zárhoz, ezért a vásárlók által saját PC-jükön vagy egy kioszkban ezzel írt DVD-ket gond nélkül játsszák le.

A filmletöltő szolgáltatások, mint a Movielink, CinemaNow és az Amazon Unbox előtt most már adott a lehetőség, a Qflix jóvoltából letöltéssel vásárlóknak azonban új specifikációjú DVD-R írható lemezekre és kompatibilis DVD íróra lesz szükségük. Ez ugyanis az ára annak, hogy a régi lejátszókkal kompatibilis CSS-t fel lehessen írni a lemezekre. A DVD Forum rövidesen elfogadja az új lemez specifikációját, és a Verbatim Corp. gyártja is majd az ilyen lemezeket. A DVD írók kompatibilitása néhány jelenlegi író esetén csupán működtető szoftverük (a firmware) frissítésével megoldható, a programban partner Plextor pedig Qflix-re alkalmas USB-s DVD írókat kínál majd.

Számos nagy kereskedelmi hálózat, mint például a Wal-Mart tervezi olyan kioszkok felállítását, ahol régebbi filmek és TV műsorok ezreiből válogathatnak majd a vásárlók. Ezeket a stúdiók számára már nagy üzletet nem jelentő műsorokat aztán helyben 10-15 perc alatt DVD lemezre írják.

A filmstúdióknak már csak a vásárlók számára vonzó árakat kell kitalálniuk.

Kapcsolódó linkek:

Microsoft: indul a HDTV és HD filmletöltés az Xbox 360 tulajdonosok számára
Az Egyesült Államokban már legálisan letölthetőek bizonyos hollywoodi filmek
CES 2006: a Google internetes videoletöltő szolgáltatást indít
Legálisan letölthető hollywoodi filmek az Interneten
Mit hozhat az új, videolejátszós Apple iPod
Nagyfelbontású videó az Interneten
A hollywoodi stúdiók a legális filmletöltés megteremtésére készülnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .