Kalibri: profi audio- és videokalibrálás Magyarországon

1. Oldal

Már idehaza is elérhető a megfelelő tudással és műszerezettséggel rendelkező, a HAA és ISF nemzetközi szervezetek által minősített kalibrálási szolgáltatás egy újonnan alakult egyéni vállalkozás jóvoltából.


Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a képmegjelenítők megfelelő beállításának, más néven kalibrálásának fontosságával. Lelkes házimozi rajongók körében általános gyakorlatnak számít, hogy mérésekkel kiegészített készüléktesztek eredményeiből próbálják meghatározni a saját tévéjükre, vetítőjükre érvényes „ideális” kezelőszerv-állásokat. Bár az eljárás gyakran még ront is a képen, arra mindenesetre jó, hogy felhívja a figyelmet a helyes kalibrálás jelentőségére. Tévedés lenne azonban azt a következtetést levonni, hogy a kalibrálás csak extrém minőségi igények esetén követelmény. A készülékek pontatlan gyári beállítása a HD formátumok megjelenése után is megmaradt, mindössze, a javuló képjellemzők hatására, még szembetűnőbb.

Miért érdekes ez egyáltalán? Miért nem elég pusztán, hogy nagy-felbontású, szép, színes, esetleg 3D a kép, ahogy az a legtöbb korszerű tévénél és projektornál lenni szokott? A válasz egyszerű: azért, mert nem egy festményről van szó, ahol az egyediség értéket képvisel. Egy elektronikus képreprodukciós rendszer utolsó eleméről beszélünk, melynek szigorú, szabványokban rögzített követelményeknek kell eleget tennie ahhoz, hogy funkcióját betölthesse. A megjelenő kép – a festettel ellentétben – nem lehet tetszőleges. A tényt, hogy mégis az, egy sajátosan működő marketing gépezet számlájára szokás írni, ám az ok megnevezése még nem jelent gyógyírt a problémára.

Kalibri_kep.jpg
Bár fontos szerepet játszik a megoldásban, a kalibrálás önmagában kevés: előfeltétele egy másik tényező, nevezetesen a kalibrálhatóság. Az utóbbi a gyártók felelőssége, amit manapság már fel is szoktak vállalni – hála az olyan szervezetek, mint az ISF munkájának, és az igényes fogyasztók oldaláról érkező nyomásnak. Vásárlóként ránk az a feladat hárul, hogy kalibrálhatóra tervezett televíziót vagy vetítőt vigyünk haza. Ez az első lépés, amit kalibrálásnak kell követnie. Egyébként akár búcsút is inthetünk a kiváló képnek, de legalábbis jelentős tartalékokat hagyunk szunnyadni nem kevés pénzért megvásárolt készülékünk mélyén.

Amit a képmegjelenítőkről írtunk, az kis különbséggel hangrendszerekre is érvényes. Ott a nehézségek fő forrása az akusztikai környezet, vagyis a szoba, nem pedig a reklámszakértők túlbuzgósága. A szakszerű beállítás fontosságát azonban itt sem lehet eléggé hangsúlyozni: nemegyszer drága és csalódásoktól terhes készülékcseréktől kímélhet meg minket.

HAA_isf.jpg
Jó hír azok számára, akik végül is a kalibrálás mellett döntenek, hogy hazánkban már elérhető olyan teljes körű, professzionális szolgáltatás, amely kifejezetten az ő igényeik lefedésére született. Nem mindenki szeretné ugyanis a beállításokat házilag elvégezni, illetve bizonyos esetekben erre műszerek nélkül lehetőség sincs. Magas szinten művelve a kalibrálás szakma. A szakemberek képzését nagy múlttal rendelkező nemzetközi szervezetek (HAA, ISF, THX) végzik, melyek publikus nyilvántartást vezetnek a minősítési folyamaton átesett tagokról. A hivatásos „kalibrátor” megfelelő tudással és műszeres háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy az összes szükséges finomhangolást végrehajtsa, az egyszerűtől a bonyolultig. Hozzáfér olyan paraméterekhez is, melyek a felhasználók elől rejtve maradnak.

Az audio- és videokalibrálás részleteiről, valamint az HAA és ISF által minősített szolgáltatásokról további információt talál az olvasó a Kalibri weboldalán: www.kalibri.hu

Kapcsolódó linkek:

A képkalibrálás fontosságáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .