YouTube: már most VP9 tömörítésűek a 4K videók

1. Oldal

A Google a YouTube videóknál a nemrégiben megjelent VP9 tömörítési szabványra készül átállni, ami főleg a 4K videók szempontjából fontos előrelépés.


Bár egy elemzés szerint még tíz év mire az Ultra HD elterjedté válik, a tartalomszolgáltatók lassan kezdenek felkészülni rá. A legnépszerűbb internetes film- és TV műsorkölcsönző Netflix már teszteli saját 4K Ultra HD streaming szolgáltatását, és a legnagyobb online videomegosztó YouTube sem akar lemaradni.

YouTube_Broadcast.jpg
A Google egyik vezetőjének nyilatkozatából az derült ki, hogy a YouTube is készül a 4K Ultra HD videók nézőkhöz való eljuttatására. 4K tartalmakat már eddig is kínált a YouTube, de a megfelelő képminőséghez most egy új, hatékonyabb tömörítési eljárást vetnek be. A YouTube átáll az új VP9 tömörítési eljárásra az összes meglévő tartalomnál, és már jelenleg is támogatja a VP9 bitfolyamokat, amelyek a legjobb módot biztosítják a 4K videók továbbítására.

A VP9 a már korábban a YouTube által használt VP8 videotömörítési szabványra épít, amelyet az On2 Technologies fejlesztett ki és a Google 2010-ben vásárolt meg. A HEVC-hez hasonlóan az év elején megjelent VP9-et is úgy tervezték, hogy feleakkora bitsebességnél is a korábbival (vagyis a VP8-al) azonos minőségű legyen a vele tömörített videó.

Kapcsolódó linkek:

Tíz év mire az Ultra HD elterjedté válik egy elemzés szerint
A Netflix 4K Ultra HD online tartalomterjesztést tesztel
Elkerülheti-e a 4K Ultra HD TV a 3D TV sorsát?
Hétmillióra nőhet az Ultra HD TV-k eladása 2016-ra
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
YouTube: elindult a hollywoodi filmek online kölcsönzése
YouTube: online filmkölcsönzés Európában?
YouTube már akár 4K felbontással is
YouTube: bővülő kölcsönözhető filmkínálat
YouTube immár 1080p felbontású videó támogatással
A YouTube is belép az internetes filmkölcsönzés piacára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .