Két új kombinált JVC HDD/DVD/kazettás felvevő

1. Oldal

A MiniDV-t, 250 GB HDD-vel, és DVD íróval kombináló DR-DX7, valamint a Hi-Fi VHS kazettamechanikával, 160 GB HDD-vel és szintén DVD rekorderrel egybeépített DR-MX1 a házi videóikat maguk által szerkesztők álma.
A két készülék igazi kuriózum, mert az ilyen kombinált felvevők nem tipikusak a piacon kapható HDD/DVD rekorderek között. Kétségtelen, hogy nem kevés pénzbe kerülnek majd, ha novembertől Európában megjelennek a DR-DX7 és DR-MX1 (mivel a hazai forgalmazás még kérdéses, az osztrák JVC által javasolt fogyasztói árak: 1.700 Euró és 1.400 Euró), de a számítógépes videó-editoroktól idegenkedő, megrögzött házi videózók vagy a nem professzionális végterméket előállító stúdiók is hasznát vehetik ezeknek a készülékeknek.

Mindkét videofelvevő DVD lejátszóként is megállja helyét, mert a elboldogulnak a DVD-RAM, DVD-R/RW lemezekkel, a DVD-Video, CD, SVCD, és VCD műsorformátumokkal, valamint az akár CD-R/RW-re rögzített WMA/MP3/JPEG állományokkal. Az írható DVD lehet DVD-RAM, (VR vagy DVD-Video formátumú) DVD-RW és DVD-R lemez is.
DR-DX7.jpg
A DR-DX7 a beépített MiniDV kazettaegység és a 250 GB-os, merevlemez révén igen rugalmasan használható. Az egyes tárolóeszközök között hatféle oda-vissza átírás lehetséges. 4 fix és egy rugalmasan választható bitsebességű felvételi üzemmódban rögzíthetünk a DVD lemezekre és a HDD-re, mely utóbbira a leggyengébb képminőségben akár 473 óra műsor vehető fel.

A legizgalmasabb azonban, hogy a MiniDV-ről annak eredeti PAL formátuma (25 Mbit/s bitsebességgel) is rögzíthető és szerkeszthető a HDD-n, majd visszaírható a DV kazettára. A HDD-n ebben a formátumban tárolt műsor, DVD-re történő átírása során az egyszerű változó bitsebességű (VBR) MPEG kódolás helyett egy intelligens kétmenetes bitsebesség-optimalizáló eljárást alkalmaz a DR-DX7. Az első lépésben rendszer elemzi a merevlemezre rögzített tartalmat, majd kiválasztja a képen zajló jelenetekhez legoptimálisabb – egyszerűbbekhez kisebb, bonyolultabbakhoz nagyobb – bitsebességet hasonlóan ahhoz, ahogy ezt a profi stúdiómérnökök teszik a DVD filmek kódolása esetén.
DR-MX1.jpg
A DR-MX1-be 160 GB-os HDD-t és Hi-Fi VHS kazettamechanikát építenek, mely utóbbiról a jobb felbontású S-VHS formátumú felvételek is átírhatóak DVD-re vagy merevlemezre azok eredeti minőségét megtartva. A három tárolóeszköz között ebben a modellben is hatféle oda-vissza átírás lehetséges, és a fix és rugalmasan (63 lépésben) választható bitsebességű felvételi módok száma is azonos (4,7 GB-os DVD lemezre max. 8 óra. a HDD-re 300 óra).

A felvétel és lejátszás képminőségről mindkét készülékben ugyanazok a technológiák gondoskodnak. A JVC által „Szuper” jelzővel illetett MPEG-kódolás előtti jelfeldolgozás hatékony zajcsökkentést eredményez. Ennek során az analóg videoforrás (például a tuner vagy videobemenet) jele időalap-korrekción (TBC) megy át, mely az időbeli ingadozásokat szűri ki, a képkocka (Frame) szinkronizáló a képváltáskor jelentkező időzítési hibákat korrigálja, a mozgásizaj-csökkentés pedig észleli, és algoritmus segítségével hozza létre a mozgó képpontokat. Ez az egész zajcsökkentő eljárás nyilvánvalóan már digitális tartományban zajlik és biztosítja, hogy élesek legyenek a kódolt képek, köztük a néző figyelmét felkeltő mozgóképek is, és ne alakulhasson ki szellemkép.
jvc_felvevo_blokkvazlat_600px.JPG
Az ugyancsak „Szuper” MPEG dekódolás utáni jelfeldolgozás először csökkenti az MPEG-2 tömörítés „blokkzaját”, a Colour DigiPure háromdimenziós zajcsökkentő javítja a kép színeit és részletgazdagságát, a Hadamard zajcsökkentő rendszer pedig az úgynevezett „moszkitózajt” tünteti el. A JVC minden DVD felvevője képes PAL progresszív képfrissítésű jelet előállítani még a tuner vagy VHS váltott-soros videojelekből is és DVD filmforrás esetén Digital Direct progresszív (3/2 Pulldown) képfrissítés működik.

A készülékeken minden szükséges ki- és bemenet megtalálható, így az előlapon i.LINK DV csatlakozó is van az ilyen kamerarekorderek csatlakoztatásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .