Kiírták a digitális műsorszóró pályázatokat

1. Oldal

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma kiírta az öt digitális földfelszíni televízió és egy digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetésére vonatkozó nemzetközi tenderét, és még idén országszerte nézhetőek lesznek az első DVB-T adások.
digitalis_TV.jpgAz Országgyűlés illetékes eseti bizottsága március 12-i jóváhagyását követően az NHH dicséretes gyorsasággal ma kiírta a digitális rádiós és televíziós műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságának megszerzésére irányuló nemzetközi pályázatokat. Mindez egy ma az NHH által rendezett sajtótájékoztatón hangzott el.

A pályázatok beadási határideje április 24., s ha az érvényes lesz, akkor az NHH az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyását követően valamikor nyár közepén hirdethet eredményt. Legkésőbb augusztus végén szeretnék megkötni a multiplexek üzemeltetési jogosultságát elnyerőkkel a szerződéseket, mely a digitális átállásról szóló 2007. évi LXXIV. törvény (Dtv.) szerint 12 évre szól majd.

A magyar háztartások mintegy 20-25 százaléka szoba-, vagy tetőantennával most csak három (m1, TV2, RTL Klub) tévéműsort nézhet. Túl azon, hogy ezek a nézők sokkal szélesebb műsorkínálathoz juthatnak majd hozzá, a földfelszíni digitális műsorszórás (DVB-T) megfelelő műsorválasztékkal és kedvező árakkal versenytársa lehet majd a műholdas és kábeltévé szolgáltatóknak is.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni digitális rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, s a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H) szolgáltatást is nyújthat. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb az év végén minimum 8-10 földfelszíni digitális TV adás lesz fogható az ország területének 30-40 százalékán. A további két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása – legkésőbb 2011. december 31., vagy ha a két országos kereskedelmi csatornával sikerül megegyezni, akkor 2011. június 30. – után indulhat be.

Pataki Dániel, az NHH elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy olyan tendert igyekeztek kiírni, mely egy vagy kevés pályázó részvétele esetén is garantálja a digitális műsorszórás leendő nézőinek és hallgatóinak érdekeit.

A pályázati feltételek szerint a nyertesnek a DVB-T szolgáltatás keretében díjmentesen kell elérhetővé tennie a közszolgálati műsorokat, de maga döntheti majd el, hogy a többi műsort ingyenesen vagy előfizetéses konstrukcióban kínálja. A Dtv. és a pályázati kiírás előírja, hogy az első három multiplex közül a legnagyobb országos lefedettséget biztosító „A jelű” multiplexre kell majd feltenni a három közszolgálati programot (m1, m2, Duna TV), és további legalább két az állampolgárok tájékozódását szolgáló, már négy éve működő, hír- illetve közéleti tartalmú műsort (ezek minden bizonnyal az ATV és a HírTV lesznek). Hogy milyen további csatornák kerülnek majd fel a multiplexekre első körben, illetve, hogy a későbbiekben mivel bővíti a programkínálatot arról is a majdani üzemeltető dönthet. Mivel az alkalmazott tömörítési eljárást is a nyertes üzemeltető választhatja meg, ezért ettől függ majd milyen gazdag lesz műsorválaszték.

Kapcsolódó linkek:

Akár egy évet is csúszhat a digitális átállás
Miért késik a digitális televíziók multiplexeinek pályáztatása?
Valami megmozdult a digitális átállás ügyében
Több tucat új országos televízió- és rádióadó létesülhet Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .