Miért késik a digitális televíziók multiplexeinek pályáztatása?

1. Oldal

Erre a kérdésre egyelőre nincs válasz. Csak annyit tudni, hogy a digitális átállást felügyelő eseti országgyűlési bizottság még a múlthét elején visszaküldte a pályázati kiírás tervezetét a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak átdolgozásra.


digitalis_TV.jpgÚgy tűnt a frekvenciák elosztásáról hazánk számára kedvezően döntő genfi egyezmény aláírása után, és a hosszú politikai alkudozást követően elfogadott 2007. évi LXXIV. közkeletűen digitális átállásról szóló törvény július 11-ei hatálybalépését követően a hazai digitális televíziózás ügye sínen van.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) annak rendje szerint el is készítette és augusztus végétől konzultációs céllal már nyilvánossá is tette a röviden csak multiplex pályázatként emlegetett anyagot. A pályázatot a tervek szerint október 31-én kellene kiírni, hogy aztán a rá egy hónapra lezáruló beadást követően decemberben eredményt lehessen hirdetni.

Nos, úgy tűnik ez a menetrend borul föl azzal, hogy az egész digitális átállást felügyelő eseti országgyűlési bizottság visszaküldte a pályázati kiírás tervezetét a NHH-nak átdolgozásra. A pályázat visszadobásáról szóló hírt egyébként csak az MR1-Kossuth Rádió és annak weboldala közölte, és információjuk szerint akár két hónapot is csúszhat a multiplex pályázat kiírása, valamint valószínűleg módosítani kell az alig négy hónapja elfogadott törvényt is az új pályázat elkészítéséhez.

Arról, hogy miért is kellene módosítani a törvényt és átdolgozni a pályázatot, csak pletykák keringenek. Ezek között előkelő helyen szerepel a majdan a hazai digitális televíziózásban használatos videojel tömörítési eljárás.

Az összes eddigi tervezetben az MPEG-4 eljárás szerepel, mely nagyobb tömörítési hatékonysága révén sokkal több TV program sugárzását tenné lehetővé az adott multiplexeken (csatornacsomagokon) belül. Hazánk pont a földfelszíni digitális televíziózásra (DVB-T) való átállás terén meglévő viszonylagos lemaradását kihasználva választhatná a jelenleg legkorszerűbb MPEG-4 tömörítést. A DVB-T műsorszolgáltatást nálunk korábban megkezdő országokban ugyanis a kevésbé hatékony MPEG-2 tömörítés terjedt el, és egyelőre csak Franciaországban kezdtek el áttérni a jelenleg használt MPEG-2-ről MPEG-4-re.

Egyes pletykák szerint néhány a digitális átállásban érdekelt (vagy éppen ellenérdekelt) most azért lobbizik, hogy az MPEG-4 helyett inkább mégis a korszerűtlenebb, és a nagy-felbontású HDTV műsorsugárzásban minden bizonnyal majd nem is alkalmazott MPEG-2 tömörítést lehessen nálunk is alkalmazni. Névtelenséget kérő NHH-s forrásunk szerint még a multiplexek üzemeltetésének elnyerésére nagy eséllyel pályázó, a francia TDF tulajdonában álló Antenna Hungária sem feltétlenül lelkesedik az MPEG-4-ért, mert úgy gondolják olcsóbb MPEG-2 Set-top box vevőegységekkel gyorsabb lehet a digitális átállás és a piacszerzés. Rövidtávon ez talán még igaz is lehet, de az MPEG-2 tömörítés miatt kevesebb TV csatorna természetesen kevesebb bevételt is hoz a multiplexek üzemeltetői számára.

A két országos kereskedelmi TV csatorna számára pedig az a jó, ha minél kevesebb versenytárssal kell osztozniuk a zsíros reklámpiacon. Ezért egyértelműen az MPEG-2 tömörítés alkalmazásában érdekeltek, és egyes híresztelések szerint koncessziós joguk 2012-es lejártáig (vagyis a teljes digitális átállás határidejéig) minden követ igyekszenek megmozgatni, hogy lassítsák a folyamatot, mert így az átmeneti időszakban sem kell jelenlegi kivételes piaci helyzetük miatt aggódniuk.

Az is igaz azonban, hogy az idő előrehaladtával a földfelszíni televíziós műsorsugárzással szemben egyre nagyobb teret nyer a műholdas, kábeles és internetes (IPTV) digitális televíziózás. Azok tehát, akik a DVB-T üzleti lehetőségeit igyekszenek majd kihasználni, sajnos nem elsősorban a hosszútávú haszonszerzésben érdekeltek.

Kapcsolódó linkek:

Valami megmozdult a digitális átállás ügyében
Több tucat új országos televízió- és rádióadó létesülhet Magyarországon
Mi a helyzet a hazai digitális földfelszíni műsorsugárzással

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .