Komponens vagy HDMI?

Most, hogy már szinte minden újonnan megjelenő képmegjelenítő (LCD és plazma TV, vetítő) csatlakozói között ott a HDMI, de persze még megtalálható a jó öreg komponens videobemenet is, sokan bizonytalanok: melyik a jobb, melyiket érdemes használni.


Az átlagfogyasztó többnyire hajlamos azt hinni, hogy mindig az újabb és korszerűbb technológia a jobb, és bizonyosan fölülmúlja a régebbi műszaki megoldásokat. A videojelek csatlakoztatása és átvitele kapcsán sincs ez másként. Széles körben elterjedt nézet, hogy a HDMI szabvány jobb, mint az analóg komponens videojel átvitel. Nos, ez nem feltétlenül van így, mert mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, melyeket az adott alkalmazás során érdemes figyelembe venni. Ráadásul általában sokkal fontosabb, hogy mi van a kábel két végén, mint az, hogy milyen is az a kábel, és miként továbbítja a videojelet.

A két jelátviteli mód jellemzői

Mindkét jelátviteli mód alapvetően a kép vörös (R), zöld (G) és kék (B) színkomponenseit továbbítja persze teljesen eltérő módon.

komponens_video.JPGA 720 soros progresszív (720p) és az 1080 soros váltott-soros (1080i) képfrissítésű, (az 1080p formátumot nem fogadta el az illetékes szabványosítási szervezet) nagy felbontású videojelek továbbítására is alkalmas analóg komponens videojel általában három független jelcsatornából áll, melyeket három csatlakozón és vezetéken keresztül lehet továbbítani. A három jel egyike a világosságjel (Y) mely az RGB képösszetevők fekete-fehér információját és a kép összeállításához szükséges szinkronjeleket hordozza, általában zöld színnel jelölik a csatlakozást. A további két jel úgynevezett színkülönbségi jelek, melyek a kék és a vörös világossághoz képesti információt hordozzák. A kékkel jelölt (Pb/Cb) csatlakozón a „B-Y”, a vörössel jelölt (Pr/Cr) csatlakozón az „R-Y” komponensek jelei kerülnek továbbításra. A színkülönbségi jelek az RGB képkomponensek jeleiből származnak, s ezért a zöld (G) információt nem kell külön jelként továbbítani, mivel az az „Y, B-Y, R-Y” összetevőkből visszaszármaztatható.

Amennyiben a csatlakoztatás és a kábelek kb. 100 MHz sávszélességet biztosítanak, az analóg komponens videojel átvitel tökéletesen alkalmas akár 1080i HD felbontású, kiváló minőségű képtartalom továbbítására. Ráadásul ez a kipróbált és robusztus jelátvitel akár nagyobb kábelhosszon is megbízhatóan működhet.

Nem említettem az Európában elterjedt analóg RGB komponenseket, szinkronjelet és analóg sztereo hangot továbbító SCART szabványt, mivel ezne át csak váltott-soros PAL szabvány felbontású (576i) videojelet lehet továbbítani.

HDMI_csati.JPGA HDMI szabvány egy árnyékolt 19-eres kábelen digitálisan továbbítja az audio- és videojeleket, valamint újabban már a készülékek (HDMI-CEC) vezérlőjeleit is. A videojel RGB vagy Y Pb/Cb Pr/Cr digitális színkódolású lehet. Utóbbinál 4:4:4 vagy 4:2:2/4:2:0 kódolás fordulhat elő, mely leegyszerűsítve annyiban tér el egymástól, hogy míg a 4:4:4 az összes, addig a 4:2:2/4:2:0 csak bizonyos számú képpont színinformációját kódolja, s a képmegjelenítőben kell a hiányzó színinformációt egy úgynevezett szín felkonvertálással (Colour Upsampling) visszaállítani. A kódolt színekből álló digitális képinformációt egy úgynevezett TMDS (Transmission Minimized Differential Signaling) jellé alakítva továbbítják a HDMI kábelen.

A HDMI a kezdetektől alkalmas a nagy felbontású (720p, 1080i/p) képinformáció továbbítására, ráadásul a digitális technológia révén az analóg átvitel tökéletlenségeitől mentesen. Az egyre magasabb verziójú változatok mind több és több jelátviteli lehetőséget biztosítanak. Ennek viszont ára van, mégpedig az, hogy a több átvitt információhoz nagyobb adatátviteli sebességre, azaz sávszélességre van szükség, ami nagy követelményeket állít a kábellel szemben. Nem minden HDMI kábel biztosítja főleg nagyobb kábelhosszon a magasabb verzióknak megfelelő sávszélességet. Ezért meglehetősen drágák a minőségi HDMI kábelek.

Most, hogy már szinte minden újonnan megjelenő képmegjelenítő csatlakozói között ott a HDMI, de persze még megtalálható a jó öreg komponens videobemenet is, sokan bizonytalanok: melyik a jobb, melyiket érdemes használni.

A jelátalakítás okozta veszteség és annak fontossága

Még a magukat szakértőnek tekintők is általában a képminőség szempontjából az analóg komponens jelátvitelt tartják a gyengébbnek. Ennek legfőbb oka, hogy analóg jelátvitel esetén a digitális képjel forrása (például DVD, Blu-ray Disc vagy más digitális médialejátszó) és a képet digitálisan feldolgozó és megjelenítő készülék (például plazma vagy LCD TV, digitális vetítő) között szükség van egy digitálisból-analógba (D/A), majd egy analógból-digitálisba (A/D) történő jelátalakításra. Ezek a konverziók pedig képinformáció-veszteséggel, vagyis képminőség-romlással járnak.

Nos, ez ugyan önmagában igaz, de a videó D/A, A/D átalakítók és az ezekhez kapcsolódó zajcsillapító eljárások technológiai színvonala ma már olyan magas, hogy az ezeket alkalmazó korszerű készülékeknél a konverziók nem okoznak igazán látható képminőség-romlást. Már a hajdanvolt DVD lejátszókban is 108MHz-es mintavételi frekvenciájú, 12 bites felbontású videó D/A konvertereket alkalmaztak, a drágább modelleknél pedig az ennél precízebb átalakítók sem voltak ritkák. Hogy az analóg komponens videojellé alakítás mennyire nem ront a képminőségen, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nagy felbontású Blu-ray és HD DVD lejátszókon is volt egy ideig hibátlan 1080i HD felbontású képet nyújtó analóg komponens kimenet.

A HDMI csatlakozó  már minden  készüléken megtalálható, mert megvalósításának költségei alacsonyak, de az olcsóbb HDMI implementációk  nem mindig képviselik ugyanazt a minőséget, mint amit a drágább modellekbe építenek. A digitálisan kódolt színjelet szintén át kell alakítani egy másik (TMDS) digitális formátumba, és ez a konverzió éppúgy lehet igényesebben vagy kevésbé igényesen megoldott. Bizony az olcsóbb készülékek HDMI kimenetén keresztül nem feltétlenül ugyanolyan képminőségű jelet kapunk, mint akár egy drágább berendezés analóg komponens videojel kimenetéről.

Konklúzió

A fentiek alapján megállapítható, az analóg komponens jelátvitel tökéletesen alkalmas az akár nagyfelbontású képátvitelre, akár nagyobb kábelhosszon is. Ráadásul egy hosszabb komponens kábel ára sokkal megfizethetőbb, mint egy azonos hosszúságú HDMI kábelé.

Nyilvánvalóan nem nélkülözhető a HDMI jelátvitel, ha olyan korszerű jelformátumot kell átvinni, amire az analóg komponens jelátvitel nem alkalmas (1080p, „Deep Colour”). Arra azonban ügyelni kell, hogy az alkalmazott HDMI kábel megfelelő sávszélességet nyújtson a digitális adatok átviteléhez. A hosszabb minőségi HDMI kábelek pedig bizony sokba kerülnek.

A képminőség pedig sokkal inkább azon múlik, hogy milyen a képjelet szolgáltató forráskészülék illetve a képmegjelenítő.

Kapcsolódó linkek:

A HDMI új specifikációi
Mi a csuda az az RGB, komponens és S-Video? Mire jó a DVI?

9 hozzászólás “Komponens vagy HDMI?” bejegyzéshez

 1. Tisztel Guru!
  Szeretném kérni a tanácsát átalakítókkal kapcsolatban. Tud adni telefonos elérhetőséget vagy email címet, hogy leírjam a problémám?

 2. előzetesen van egy dvd játszóm, ami rendelkezik scart és rgb kimenettel is. Viszont a tv hdmi bemenet van és a kérdés, hogy az rgb-hdmi vagy a scart-hdmi adapter jobb-e. A másik, hogy kell-e adapter vagy elég a sima fent említett kábelek egyike, amin csak a csatlakozók (rgb-hdmi vagy scart-hdmi) vannak, adapter nélkül.

  köszönöm a válaszát

  1. Aki olyan kábelt árul, aminek egyik végén YUV (nem RGB) vagy SCART, másik végén HDMI csatlakozó van, az CSALÓ! A HDMI egy digitális audio-, video- és vezérlőjelek csatlakoztatására szolgáló interfész. Az YUV és SCART pedig analóg komponens videojelek csatlakoztatásra szolgál. Az utóbbiak analóg komponens videojelét értelemszerűen át kéne alakítani digitális jellé, ha valaki HDMI-n akarná azokat csatlakoztatni.

   Nyilván lehet ilyen átalakító adaptert kapni (inkább YUV-ből HDMI-re, mint SCART-ból HDMI-re konvertálót), de úgy gondolom, hogy olcsóbban lehet kapni HDMI kimenettel rendelkező asztali DVD lejátszót (akár már 12.000 Ft-ért is). 26.000 Ft-ért már Blu-ray Disc lejátszót is lehet kapni.

 3. Köszönöm. Igen kerestem és találtam ilyen adapterek, https://ahdip.hu/spd/HV-AV2HDMI/Mini-Composite-RCAHDMI-1080P-Audio-Video-AV-CVBS-a

  https://www.conrad.hu/hu/av-konverter-jelatalakito-rca-komponent-ypbpr-rol-hdmi-kimenetre-speaka-professional-sp-cohd-01-1331015.html

  http://netdigi.hu/HDMI-SCART-atalakito-adapter?utm_source=olcsobbat&utm_medium=shopping&utm_campaign=olcsobbat_shopping_netdigi&gclid=CjwKCAjw_LL2BRAkEiwAv2Y3SasjZDneH9frtD8c4mE9O96aR7jMcJhnhYQkksRtuIMdy0vlFxglvRoCg08QAvD_BwE

  Az áruk az 5000-20000.-ig vannak Mind 3 rca-hdmi megoldásúak és nem 21 pólusú scart. A kérdés, hogy a sima adapter is felskáláz-e, mert a drágábbra is ez van írva valamint a 3rca kimenet a dvd-én ugyanolyan jelet ad ki, mint a scart? Amit vettem az egy sima 3 rca-jack 4 pin 3,5. Ezt fogadja a tv aljzat, de ezen nem jó a minőség, ezért gondoltam, hogy a hdmi bemenetre keresek megoldást.

  köszönöm az eddigi válaszát

  1. A három belinkelt közül csak a Conrad terméke képes YUV (Y/Pb/Pr) komponens videojelet és sztereó audiojelet HDMI-re alakítani, a másik kettő nem (az egyik kompozit videót és audiót alakít HDMI-re, a másik HDMI-t SCART-ra és nem SCART-ot HDMI-re). Ahogy korábban írtam a 14.000 Ft-os átalakító árán már HDMI kimenettel rendelkező DVD lejátszót lehet kapni.

   A különböző analóg videojel csatlakozási módokkal kapcsolatban javaslom olvassa el ezt a cikket: Mi a csuda az az RGB, a komponens és az S-Video?

 4. Elolvastam és köszönöm a rendkívül jól megírt leírást! Ha jól értelmezem, akkor az RGB a legjobb kimenet, majd a Scart, S-video, és az RCA a legrosszabb. Amennyiben a Scart 21 pólusú akkor az képes ugyanazt az RGB jelet továbbítani, tehát egyenértékű az RGB-vel. Nekem egy Sony 725 dvd játszóm van. Ez rendelkezik mindegyik kimenettel. RGB, 21 pólusú Scart, amin jelzi is, hogy van RGB jel, S-video illetve az Rca.
  A Tv ami volt egy Sony HX 700-as volt amin közvetlen volt rgb bemenet, és ezzel volt összekötve, nagyon jó képe volt. Most szintén sony XF9005 van, amin csak HDMI és egy Av-jack 3,5 bemenet van, amin rossz a kép, mint tudjuk a leírásban is megtalálható.
  Mivel az RGB képes progresszív frissítésre is a Scart(rgb) viszont nem , ezért nekem olyan adapter kell ami RGB-HDMI ami elég ritka. Vagy keressek Scrat – HDMI adaptert, csak kérdés, hogy a képfrissítés miatt amit, amit ez nem tud, azzal mennyivel lesz rosszabb a kép. Vagy ezt a TV elvégzi? Ön szerint melyiket keressem, mert az RCA-Hdmi átalakító a leggyengébb ezek szerint? Bár ebből van a legnagyobb kínálat és írják, hogy egyes típusok képesek is felskálázásra is egy kapcsolóval. Elég a Scart-Hdmi vagy mindenképpen a RGB-Hdmi legyen? A Conrad ban nem gondolkodom, mert elég drága, ezért kérdezem tud-e ár-érték arányban valami valami jobb lehetőséget. Tudom írta, hogy inkább vegyek egy másik készüléket, de szeretem ezt a régi dvd-t, ami akkor egy komoly készülék volt és szeretném megtartani. Köszönöm a válaszát. üdv. Laci

  1. Olvassa el a cikket újra figyelmesen, és nézze meg a Sony DVP-S725D (gondolom ez a DVD lejátszója pontos típusa) hátlapján a csatlakozók fölötti feliratot. A három (zöld, kék és piros) színkódolású RCA aljzatból NEM RGB videojel, hanem Y (világosság plusz szinkronjel), Cb/B-Y, Cr/R-Y színkülönbségi jelek jönnek ki. Ezt a jelet lehetne HDMI jellé konvertálni (ilyen a Conrad konvertere), de még egyszer utoljára leírom, hogy nem ajánlom egy ilyen konverter használatát!

   Nem részleteztem eddig, hogy miért, de talán nyilvánvaló lesz: a DVD lejátszója a filmeket egy olyan lemezről játssza le, ami a képet és a hangot digitálisan tartalmazza. Ezt a digitális tartalmat egy arra alkalmas lejátszó HDMI interfészén ugyancsak digitálisan továbbítja a TV-nek, amit az digitálisan dolgoz fel és alakít képpé. Hiába volt valaha remek high-end lejátszó a Sony DVP-S725D, annak videojel kimenetei (a SCART és az Y, Cb/B-Y, Cr/R-Y is) a digitális képtartalmat analóg videojellé alakítják (ez egy D/A konverzió), és ha ezt az analóg komponens videojelet HDMI jellé kell egy külső eszköznek alakítania, akkor abban szükség van egy analóg jelből digitális jellé (A/D) konverzióra. A digitális videó analóggá, majd abból újra digitálissá konvertálása mindenképpen minőségromlást okoz.

   Nem tudok annál jobb lehetőséget ajánlani, mint egy új lejátszó, ami rendelkezik HDMI kimenettel. Sajnos tudomásul kell venni, hogy a szeretett régi készülékek is elavulnak.

 5. Megnéztem: a scart felairat a következő: euro av scart (rgb) – tv
  a másik component video out, Y cb/by cr/ry.
  Gondolom ezt értettem félre, hogy a scart és rgb ugyanaz. A Component Y cb/by cr/ry az ami külön bontja és nekem ez volt bekötve a régi tévémbe, amin jobb volt a kép a scart(rgb) nél. Akkor a helyes sorrend minőség szerint: Component Y cb/by cr/ry, Scrat(rgb), S-video, RCA video. Remélem most jól írtam?

  Van egy ps3 konzol, ami lejátsza a dvd-t és hdmi a kapcsolat a tv között. Viszont nem akartam, hogy a ps3-at erre használjam el.
  Én azt gondoltam, hogy az analóg jelet ez az adapter átalakítja egyből digitálisra. Nem tudtam, hogy a dvd lejátszóm a digitális jelet a saját kimeneten analóggá teszi, majd újra digitálisra kell alakítani. Ezt gondoltam, hogy ezek az adapterek megoldják, legalábbis jobb minőségben, mint a tv av in jack 3,5 bemenetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .