Yamaha: jönnek a 2007-es csúcskategóriás AV vevőerősítők

1. Oldal

A Yamaha RX-V1800 és RX-V3800 képesek dekódolni az 1.3a verziójú HDMI bemeneteiken fogadott nagyfelbontású Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio hangformátumokat is, és HDMI kimenetén 1080p-re felskálázni az összes bemenő videojelet.
Mindkét új Yamaha vevőerősítőnek négy be- és egy kimeneti 1.3a verziójú HDMI csatlakozója van, melyek támogatják a „Deep Color” színfelbontású, valamint az akár 100/120Hz-es vagy 24Hz-es képfrissítésű, 1080p jelek átvitelét, és az automatikus szájszinkron kompenzációt is. Az összes analóg bemeneti videojelet képesek az új modellek felskálázni és progresszív képfrissítésűre alakítani HDMI kimenetükön méghozzá időalap-korrekcióval.

RX-V1800.JPG
Az RX-V1800 és az RX-V3800 fogadják és dekódolják a Blu-ray Disc és HD DVD lemezeken előforduló nagyfelbontású tömörített Dolby Digital Plus és DTS HD High Resolution, valamint a tömörítetlen Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio hangformátumok bitfolyamokat. Hangminőségüket garantálja a gyártó „Digital Top Art” koncepciójának megfelelő legkorszerűbb technológiák, áramköri tervezés, és a minőségi alkatrészek, köztük a Burr-Brown 192kHz/24-bites D/A és A/D konverterei, az alacsonyzajú tápegységek, a nagykapacitású szűrőkondenzátorok. A nagyáramú végfokozatok az RX-V1800-ban 7x130W, az RX-V3800-ban 7x140W (8Ω, 20Hz–20kHz, 0,04% THD) RMS teljesítményt állítanak elő. A végfokozatok természetesen kettős erősítésre illetve második zóna erősítésre is konfigurálhatóak. Az erősítők egy 2. és 3. zóna önálló hangjellel (az RX-V3800 esetében pedig képjellel is) való ellátására alkalmasak.

Mindkét modell előlapján egy gombbal kapcsolható a „Pure Direct” üzemmód, mely a lehető legrövidebb és legközvetlenebb jelutat biztosítja az analóg és digitális bemenetek és a kimenet között. A digitális bemenetből származó órajelet egy alacsony bizonytalanságú fáziszárt hurok (PLL) stabilizálja, ami sokat javít a hangképen.

Az erősítők fejlett szolgáltatásai között ott a gyártó által folyamatosan fejlesztett „YPAO” mérőmikrofonos hangoptimalizáló rendszer, mely analizálja a szoba akusztikáját és az erősítőre csatlakoztatott hangsugárzókat, és elvégzi azok beállítását, mégpedig kevesebb mint három percen belül. A különböző műsorforrásoknak és egyedi igényeknek megfelelő hallgatási beállítások a távkezelő rendszer memória gombjainak megnyomására hívhatóak elő.

Az új erősítőkhöz is csatlakoztatható a Yamaha YDS-10 iPod dokkolója, mely természetesen mindenben kiszolgálja a médialejátszót. A tömörített hangformátumok lejátszásának hangminőségét a gyártó immár sokcsatornás jeleken is működő „Compressed Music Enhancer” hangjavító eljárása restaurálja.

Az „Adaptive DRC” dinamikaszabályzás az alacsony hangerőn történő hallgatás szintjét kontrollálja az emberi fül érzékenységveszteségének megfelelően. Az „Adaptive DSP” pedig a kis hangerőnek megfelelően módosítja a CINEMA DSP hatáshangjait, hogy azok ilyenkor is optimálisan hallhatóak legyenek.

RX-V3800.JPG
Az RX-V3800 egy a korábbi modellekben már megszokott és az RX-V1800-ban alkalmazott, „CINEMA DSP”-n túlmutató „3D CINEMA DSP” térhangzás processzálást kínál. A front bal/jobb és hátsó bal/jobb hangsugárzók mellett egy pár „presence” hangsugárzót használva (ezeket a frontsugárzók felett helyezik el) egy extra függőleges dimenzió adható a hangtérhez.

RX-V3800_csatik.JPG
A hátlapon lévő Ethernet LAN csatlakozó igazi hálózati vevővé teszi az RX-V3800-at, mely ezen keresztül internetes rádióállomásokat képes venni, és MP3, WMA vagy WAV fájlokat képes megszólaltatni a csatlakozó PC-ről.

Mindkét új AV vevőerősítő várhatóan október közepétől lesz kapható idehaza, az RX-V1800 249.900 Ft, az RX-V3800 339.900 Ft árakon.

Kapcsolódó linkek:

Yamaha: közel 1.200 wattos AV erősítő gigász
Yamaha: 2007-es termékújdonságok bemutatója II.
Yamaha: 2007-es termékújdonságok bemutatója I.
Yamaha RX-V661: új vevőerősítő 1080p kompatibilis HDMI-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .