Denon: négy új AV vevőerősítő

1. Oldal

A Denon az IFA-n mutatta be új AV vevőerősítőinek teljes választékát. Az alábbiakban a belépő és középkategóriás AVR-1508, AVR-1708, AVR-1908, AVR-2308 modellek legfőbb jellemzőit foglaljuk össze.
A négy új Denon AV erősítő korszerűségére jellemző, hogy rendelkeznek 1.3a verziójú HDMI bemenetekkel (2db) és kimenettel, „Audyssey MultEQ + SubEQ” mérőmikrofonos kalibráló rendszer segíti beállításukat, és az opcionális iPod, WiFi és Ethernet dokkolók fogadásával akár internetes rádióállomások is hallgathatóak. A 7-csatornás teljesítményerősítők, a lehető legrövidebb jelutakhoz újratervezett áramkörök, és a még kényelmesebb kezelhetőség az új modellek további jellemzői.

avr_1508.jpg
A 349 eurós (kb. 89.000 Ft) belépőmodell az AVR-1508 diszkrét felépítésű tranzisztoros végfokozatai 7x75W (8Ω, 20Hz-20kHz, 0,05 % THD) teljesítményt nyújtanak. Az újratervezett és teljesen elszeparált áramkörök mellett a Denon megszokottan színvonalas erősítőépítési megoldásait alkalmazzák már ebben a modellben is, így igen stabil tápegységek látják el külön-külön az audio, video és digitális szekciókat, és a ház rezgésálló konstrukciójú.

Az AVR-1508-ben az Analog Devices 32-bites lebegőpontos SHARC DSP-je végzi a szokásos sokcsatornás hangformátumok dekódolását és utólagos feldolgozását. Az Audyssey mikrofonját használó „Audyssey MultEQ” rendszer beállítja az erősítőhöz csatlakoztatott hangsugárzóknak legmegfelelőbb paramétereket (Auto Setup), és bizonyos szinten korrigálja szoba akusztikai kölcsönhatásait (Room EQ), méghozzá ez utóbbit nem az alacsony árosztályra jellemző kettő, de hat hallgatási pontból mérve. A rendszer a helytől függő, a frekvencia-átvitel szempontjából köztudottan kritikus mélyhangokat is kezeli (Subwoofer-EQ).

A tömörített MP3, WMA, AAC hangformátumok „restaurálásáról” egy a gyártó által fejlesztett algoritmus gondoskodik. A továbbfejlesztett dokkoló funkció révén már nemcsak az iPod csatlakoztatására van lehetőség, de az opcionális ASD-3N/W dokkoló egységeken keresztül az erősítő hálózati eszközzé válik, mely PC-ről, internetről kép/hang adatfolyamokat fogadhat. Az iPod természetesen vezérelhető az erősítő távirányítójával.

avr_1708.jpg
A 449 eurós (kb. 115.000 Ft) AVR-1708 abban különbözik kistestvérétől, hogy a hét végfokozat 5.1-csatornás alkalmazásban a frontcsatornák kettős erősítésére is konfigurálható, a 100 MHz sávszélességű komponens bemenetek 1080i nagyfelbontású videojel átvitelére is alkalmasak, ráadásul az analóg kompozit és S-Video bemenőjelek át is alakíthatóak komponens kimenőjellé.

avr_1908.jpg
Az 599 eurós (kb. 153.000 Ft), 7x85W-os AVR-1908 HDMI bemenetei már nemcsak jelválasztóként működnek, de audio ismétlőként (repeater) is funkciónál, és a lejátszó által dekódolt és előállított 7.1-csatornás LPCM digitális hangjelet is képesek fogadni. Ez azt is jelenti, hogy már ezeken is képes az erősítő elvégezni a mélyhang-menedzselést és más utófeldolgozásokat. Az összes analóg videojel átalakítható HDMI kimeneti jellé, s így már csak egy kábel kell az erősítő és a képmegjelenítő közé. A kezelést segíti az új felépítésű képernyőmenü, a hátlapon 7.1-csatornás előerősítő kimenet is van, és az előlap tömör alumíniumból készül.

avr_2308.jpg
A 799 eurós (kb. 204.000 Ft) AVR-2308 három különálló transzformátorra alapuló különösen stabil tápegysége és nagyáramú teljesítménytranzisztorai 7x100W teljesítményt produkálnak. Az analóg videojelek konvertálását a Faroudja DCDi technológiájával alakítja át az erősítő váltott-sorosból progresszív képfrissítésűre, s az FLI2310 chip gondoskodik a képskálázásról is mégpedig akár 1080p-ig. Az AVR-2308 már 2. zóna független hanggal való ellátására is alkalmas. Azok számára, akik a ház AV berendezéseit egy rádiós távirányítóval szeretnék kezelni, az erősítő RS232C interfésze keresztül használhatják az „RC-7000CI/7001RCI” kétirányú távkezelőt.

Kapcsolódó link:

Denon: rengeteget tud majd a két új csúcs AV vevőerősítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .