Marantz SR9600 az AV erősítőóriás

1. Oldal

A THX Ultra2 minősítésű Marantz SR9600 AV vevőerősítő tudásszintje mind teljesítményben mind a részletek kifinomultságban vetekszik a külön AV előerősítő-processzor és végfokozat komponensekével.
A THX Ultra2 minősítés nem véletlenül illeti meg a Marantz SR9600-at, mert annak hét, egyenként 140 Watt RMS (<0.08% THD, 20Hz - 20kHz, 8Ω) teljesítményű áramvisszacsatolt végfokozata még a legnagyobb (akár 140 km³-nél is nagyobb) szobában vagy inkább teremben is képes visszaadni a mozi legdinamikusabb hanghatásait is. Az intelligens hűtés ráadásul hosszú távú stabilitást biztosít még nehéz környezeti feltételek mellett is.

sr9600.jpg
A végfokozatok és a többi áramkör energiaellátását túlméretezett tápegység szolgálja, melyben „Super Ring” transzformátort és a Marantz által tervezett tárolókapacitásokat alkalmaznak. Ez utóbbiak gyorsan reagálva képesek biztosítani a legdinamikusabb hangokhoz tartozó hirtelen fellépő energiaigényeket is. Az analóg előerősítőket nem integrált áramkörökkel, hanem diszkrét felületszerelt alkatrészekből épített, nagy sávszélességű HDAM-SA2 műveleti-erősítő modulok alkotják. Ráadásul ezek minél zavartalanabb működése érdekében a Marantz SR9600-ban is kikapcsolódnak a nem használt videó és digitális jelfeldolgozó áramkörök, a kijelző, s a jelek közvetlenül (Pure Direct) jutnak a kimenetre.

A kettős nagypontosságú 32-bites digitális jelfeldolgozás kezeli a THX Surround EX, DTS, DTS ES Matrix & Discrete, DTS 96/24, Dolby Digital, Dolby Digital-EX, Dolby Prologic, DPLII, DPLIIx surround formátumokat, valamint a Marantz saját Circle Surround II sokcsatornás hangemulátorát és a HDCD dekódolást is. Erejéből futja a továbbfejlesztett 9-sávos parametrikus EQ-val működő M.R.A.C. (Marantz Room Acoustic Calibration) mérőmikrofonos beállító rendszerre is, mely variálható keresztváltási frekvenciákkal, szint- és késleltetés-állítással, rendkívüli gyorsasággal és pontossággal végzi dolgát. A négy differenciál D/A konverterek természetesen 192kHz/24bit-es.

sr9600_belso.jpg
A Marantz SR9600 igényes kivitele a benne alkalmazott minőségi alkatrészek mellett a legjobban a ház megépítése során alkalmazott megoldásokon mérhető le. Maga a ház vörösréz bevonatú és az egyes rendszerblokkok fémmel és vörösrézzel egyaránt árnyékoltak. Az erősítő egyedülálló módon két AM/FM vevőt is tartalmaz, hogy a házi-mozi szobán kívüli két további zónában más-más rádióműsort lehessen hallgatni. Ugyancsak a kifinomultságot jelzi, hogy van szájszinkron beállítás, vagyis a hang a képhez késleltethető.

sr9600_csatlakozok.jpg
A Marantz SR9600 mint a „nagy erősítők” általában külön (7.1 csatornás) előerősítő kimenetsorral és végfok bemenetsorral rendelkezik, melyek között összekötő dugók teremtenek kapcsolatot. Az erősítő csatlakozói között ott a teljes digitális jelátvitelt biztosító i.LINK (IEEE1394), és a legújabb, sokcsatornás tömörítetlen digitális hangot is továbbító 1.1-es verziójú, s a Marantz által optimalizált HDMI is. Az optikai és koaxiális digitális audió be- és kimenetek mellett számos további analóg audió és videó csatlakozás is van az SR9600-on. A videojeleket az erősítő szinte tetszőlegesen képes konvertálni, s ezt a feladatot a képminőség fenntartása érdekében sormemóriával időalap-korrektorral, 10-bites D/A konverterekkel, VCR érzékeléssel és további funkciókkal felruházott digitális jelfeldolgozó végzi.

Az AB hangsugárzó-csatlakozókkal kettős erősítéssel is meghajthatóak a több-utas frontsugárzók, két erősítő pedig a hátsó surround vagy egy másik zóna hangsugárzói szólaltathatóak meg. Az erősítő házi-mozi rendszerbe integrálását többek között RS232C port és négy programozható 12 voltos „Trigger” kimenet segíti.

A Marantz SR9600-hoz LCD érintő képernyős távirányító dukál, mely két irányban kommunikál. Az AV erősítőóriás elvileg Európában már kapható 3.500 EUR (kb. 875.000 Ft) áron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .