LCD és plazma TV-k árversenyben

1. Oldal

A DisplayBank koreai piackutató cég elemzése szerint az LCD TV-k áresése az utóbbi hónapokban felgyorsult, s ennek következtében azok ára egyre versenyképesebb a nagyobb képméretű készülékek esetében is.

A DisplayBank szerint 102 – 107 cm képátlójú LCD és plazma (PDP) TV-k kb. 400.000 Ft-os árkülönbsége egynegyedével csökkent. Egyes szakértők szerint a 42-inches (107 centis) 852×480 pixel felbontású (tehát nem nagyfelbontású) PDP TV-k lassan elveszítik kedvezőbb árukban rejlő versenyképességüket a hasonló méretű LCD TV-kkel szemben.

Az LCD TV-k nemcsak azért vannak előnyben a PDP TV-kkel szemben, mert nagyobb a felbontásúk és a fényerejük, – bár képminőségbeli hátrányaik is vannak, mint a gyengébb kontraszt és a gyorsan mozgó képobjektumok elmosódása, de egyre többet tesznek ezek kiküszöbölésére – de népszerűbbek is a vásárlók körében. Ezért várható, hogy amint árban versenyképesek lesznek, eladásban megelőzik majd a PDP TV-ket.

LCD_TV_panel_arak_0405.jpg
A hatodik és hetedik generációs LCD gyártósorok üzemeltetőinek önköltségcsökkentő erőfeszítései következtében a nagyméretű, TV-kben használatos LCD panelek ára egyre csökken (lásd a grafikont). Ezzel szemben a 42-inches (107 centis) PDP TV-k eladásán már szinte nincs árrés, s így az ilyen panelek iránti kereslet és az ellátás is egyre gyengébb, ami lehetetlenné teszi a további árcsökkentést. A szakértők azt jósolják, hogy a gyártók a 102 – 107 cm képátlójú készülékek esetében az LCD TV-kre fognak koncentrálni, és a PDP TV-k főleg 50-inches (127 centis) képátlóval készülnek majd.

Kapcsolódó linkek:

LCD TV eladások a tavalyi utolsó negyedévben
2004 a nagyképernyő éve
Milyen lesz a jövő képe?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .