Megegyezés a HD-DVD-ről avagy AOD-ról

A DVD Forum döntött a DVD-t felváltó HDTV felbontású médiumról, a kék-lézer HD-DVD-ről vagy korábbi nevén Advanced Optical Disc-ről.


Két amerikai magazin, a Video Business és a Video Store Magazine egybehangzó jelentése szerint november 19-én a DVD Forum 17 fős döntéshozó testülete New Yorki találkozójukon döntött a Toshiba és a NEC kezdeményezte, a DVD-t felváltó HDTV felbontású formátumról, a kék-lézer HD-DVD-ről vagy korábbi elnevezéssel AOD-ról (Advanced Optical Disc).

HD-DVD
Ez azt jelenti, hogy megszületett az a technikai bázis, melyre alapozva kidolgozhatóak a digitális kép- és hang, valamint azok tömörítési formátumainak pontos specifikációi, melyeket aztán a DVD Forum tovább finomít.

Miután júniusban az AOD tábor még nem nyert többséget a DVD Forum-ban, a szavazási szabályok módosításával – a jelen nem lévő tagok véleményének figyelmen kívül hagyásával – nyolc támogató szavazattal, hat ellenében, három hiányzó mellett szerzett többséget a javaslat. Az EETimes szerint, egyelőre a HD-DVD ROM változatára vonatkozik a döntés, az újraírható változattal nem foglalkoztak.

A döntés azonban nem tekinthető megegyezésnek, mely elkerülhetetlenül egységes szabványhoz vezet. A DVD örökébe lépő, nagy felbontású videó médiummal kapcsolatban ugyanis a DVD Forum nem ugyanazt az elkerülhetetlenül egységesítő szerepet játssza, mint az a DVD esetében történt. Néhány jelentős cég, köztük a Sony, a Panasonic, a Pioneer és a Philips, melyek nem tartoznak az AOD táborba, már kifejlesztették a Blu-ray Disc-et és annak felvételre is alkalmas formátumát a Japán piac számára. Ez a DVD Forum AOD tábora és a Blu-ray Disc csoport közti hasonló formátumháborúhoz vezethet, mint ami a DVD-RW, DVD+RW és DVD-RAM között zajlik.

A fenti két nagyfelbontású videó DVD mellett még három rendszer verseng a jövőbeli formátum címéért: a HD-DVD-9 (HD-9), az Advanced Optical Storage Research Alliance (AOSRA) Blue-HD-DVD-1 és Blue-DVD-DVD-2.

Mindeközben Kínában kidolgoztak egy saját DVD változatot Enhanced Video Disc elnevezéssel, mely mentesíti a kínai cégeket a jogdíjak (royalty) külhoni vállalatoknak történő megfizetésétől.

Mi lesz itt még?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .