A nagyágyúk

SONY Qualia 004Bár többségünknek nem lehet például saját luxusautója, azért még élvezettel beszélünk róluk. Természetesen a házi-mozi projektorok között is vannak olyan modellek, melyek a vastagabb pénztárcájú felhasználóknak készülnek.

Itt van mindjárt a SONY Qualia 004. A SONY – mint az egyik legnagyobb, hagyományos LCD panel gyártó – ebbe a projektorba építi be először idei újdonságát az SXRD-t (Silicon Crystal Reflective Display), a DLP-hez hasonlóan reflektív elven működő, de továbbra is folyadékkristály technológiát alkalmazó csodát.

SONY Qualia 004 kepalairas=SONY Qualia 004

SXRDEz a folyadékkristály alapú új, molekuláris anyagot tartalmazó panel a rendkívüli pixelsűrüség miatt kiváló optikai teljesítményt nyújt. Jelenleg ennek a projektornak a képalkotó paneljein a legparányibbak az egyes pixelek – az osztásköz 9 mikron – és legkisebb (0,35 mikrométer) a képpontok közötti távolság, ami a képalkotás és fényhasznosítás szempontjából meghatározó. A folyadékkristályos anyag és a rendkívül kicsi cellatávolság miatt rendkívüli alacsony a fekete szint (szóval nagyon fekete a fekete), a gyorsabb pixel-vezérlésre adott válaszidő (5 msec) miatt pedig hihetetlen a projektor kontrasztja is. Összesen hatmillió képpont alkotja a képet a három – mindössze 0,78” (kevesebb, mint 2cm) átlójú – SXRD panelen, egyenként 1920×1080 pixel felbontásban.

Xenon lámpa
A házimozi piacra szánt készülék kontrasztja a gyári adatok szerint 3000:1, a fényforrás egy Xenon lámpa, melynek fényspektruma közelebb esik a természetes fényhez (6500 Kelvin), mint az UHP lámpáké. A fényerőre vonatkozóan, nem hivatalosan 1500 lumenes érték kering. Az optikai szerkezetet a színeltolódás elkerülése és az egységes színek érdekében úgy tervezték, hogy az egyes alapszínek (vörös/zöld/kék) megvilágítási útja azonos legyen.

A projektor képének beállítását természetesen függőleges és vízszintes lencse elmozdítás (Shift) és az optikát motorosan mozgató zoom és fókusz teszi kényelmesebbé.Lámpa+motor+optika kepalairas=A Qualia 004 lámpja és motoros optikája
A SONY Qualia 004 alkalmazza a már jól ismert Cinema Black Pro technológiát is, amely egyszerre szabályozza a lámpa és az írisz állását. Az installációhoz három (wide, mid, tele)Carl Zeiss féle Vario-Sonnar® zoom lencséből választhat a tehetős tulajdonos által megbízott rendszerintegrátor (mert ilyen projektort már házilag nem tanácsos beüzemelni). Az SXRD paneleket képességeihez illő a 10-bites videó DSP és a 12-bites panelmeghajtó elektronika, mely minimális videó zajt és gazdag színárnyalatokat garantál. A 3D Gamma korrekció precizitására jellemző, hogy az a kép több mint 6000 pontján vízszintesen és függőlegesen ellenőrzi és analizálja a kép világosságtartalmát még igen kiszintű jelekkel a sötét területeken is.

A csatlakozók a Sony Qualia 004 fenekén találhatóak, hogy plafonra szerelve minél jobban rejtve maradjanak a kábelek. Digitális videó összeköttetésre természetesen <bHDMI> és <bDVI-D> szolgál, de van itt USB és Ethernet (CAT5) csatlakozó is a termék Internetes info oldalának elérésére. Analóg videó bemenetként komponens, S-video és kompozit csatlakozók szolgálnak.

Sony Qualia-004  kepalairas=Sony Qualia 004 kívülről és belülről
A projektor elnevezése egyébként latin eredetű, a „qualia” szó minőséget jelent, s várhatóan ezér a minőségért kb. 6 millió forint körüli összeget kellene leszurkolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .