JVC: itt az első megháromszorozott képfrissítésű LCD panel

1. Oldal

A Japánban lezajlott CEATEC kiállításon a JVC bemutatta a világ első LCD paneljét, melynek képfrissítési frekvenciája 180Hz.
Még 2005. őszén a JVC volt az első LCD TV gyártó, mely a mozgó képrészletek elmosódásának csökkentése érdekében megkétszerezett képfrissítésű készülékekkel jelent meg a piacon. Ez volt a Clear Motion Drive technológia, mely az egymást 50Hz-es (az NTSC szabvány szerint 60Hz-es) gyakorisággal követő képek közé az azokon zajló mozgást kiértékelő algoritmussal köztes képeket interpolál, s aztán az összes képet 100Hz-el (az NTSC szabvány szerint 120Hz-el) frissíti.

A múlthéten Japánban rendezett CEATEC kiállításon a JVC olyan 82 cm (32 inch) átlójú LCD képernyőt mutatott be, mely egy egyedi algoritmust használva sikeresen interpolált az NTSC szabvány szerinti 60Hz-es képváltású HDTV jel eredeti képei közé nem egy, de két további képet. Az így 180Hz-re növelt képfrissítéssel állítólag a mozgáselmosódás jó része megszüntethető, s még napjaink prémium 100/120Hz-es LCD TV modelljeivel összehasonlítva is jobb mozgásfelbontás érhető el. A JVC szerint a képek még akkor is élesebbnek tűnnek, ha a készülék alacsonyabb felbontással üzemel.

jvc180hz_demo.jpg
A prototípus panel a jelenleg a piacon lévő készülékekben megszokott 1366×768 pixel helyett csupán 1024×768 pixel felbontású. Persze az LCD panel pixeleinek válaszideje is kihatással van a mozgókép elmosódására. A mozgásfelbontás további javítása érdekében az összes új műszaki megoldást felhasználva a kritikus 5 milliszekundumra sikerült csökkenteni a panel válaszidejét. A képernyő gyártása valószínű, de egyelőre további tervekről nem tudni.

Kapcsolódó linkek:

Érdekes tesztsorozat HDTV-k valódi felbontásáról
JVC: jönnek az új csúcskategóriás LCD TV-k köztük két teljes HD felbontású is
LCD TV-k megkétszerezett képfrissítéssel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .