Milliárdos bírság árkartellező LCD panelgyártóknak

1. Oldal

Az USA Igazságügyi Minisztériuma trösztellenes osztálya 585 millió dolláros (kb. 126 milliárd Ft) bírsággal sújtotta a Sharp, az LG Display és a tajvani Chunghwa Picture Tubes LCD panelgyártókat áraik illegális rögzítése miatt.
Sharp-LG_Display.jpgA három említett gyártó beismerte, hogy 2001 és 2006 között megegyeztek az Apple, a Motorola és a Dell számára eladott LCD panelek árait illetően, és megállapodott az USA illetékes minisztériumával a bírság kifizetéséről. Az LG Display fizeti a legmagasabb összeget, 400 millió dollárt (kb. 86 milliárd Ft), a Sharp 120 millió dollár (kb. 26 milliárd Ft), a Chunghwa Picture Tubes pedig 65 millió dollár (kb. 14 milliárd Ft) összegről lesz kénytelen lemondani.

A Sharp közleményében így reagált a történtekre: „A Sharp megérti a helyzet súlyát és megerősíti, valamint teljes körűen végrehajtja az intézkedéseket az ilyesfajta problémák megismétlődésének elkerülése érdekében, és komolyan dolgozik majd azon, hogy visszanyerje a közbizalmat.”

Az USA Igazságügyi Minisztériuma megerősítette, hogy a bírsághoz vezető nyomozás a nemzetközi kartellek letörésére irányuló folyamatos kötelezettségük része. Thomas O. Barnett a trösztellenes osztálya megbízott helyettes főállamügyésze azt mondta: Ez az árak rögzítésére irányuló konspiráció amerikai fogyasztók millióit érintette, akik számítógépeket, mobiltelefonokat és számos más háztartási elektronikai készüléket használnak nap, mint nap. Ezek az ítéletek és a vele járó jelentős bírságok világos üzenetet küldenek, hogy a trösztellenes osztály erőteljesen nyomoz és eljárást indít az illegális kartellek ellen, annak helyére való tekintet nélkül.”

További vádak is várhatóak. Barnett azt is elmondta, hogy más cégek ellen még folyik a nyomozás. „Ez egy nagyon is zajló nyomozás” figyelmeztetett.

Más forrásból az is tudható, hogy Japánban és Európában is zajlik hasonló nyomozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .