MinDig TV: frekvenciacsere 11 digitális TV adónál

1. Oldal

A 790-862 MHz-es frekvenciatartomány felszabadítása miatt a MinDig TV és a MinDig TV Extra DVB-T szolgáltatások vételét érintő adók frekvenciája változik október-november során, és lekapcsolásra kerül a barcsi analóg M1 átjátszó adó is.
MinDigTV_MinDigTV_Extra.jpgA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Európai Unió határozatának megfelelően a digitális átállás hozadékaként felszabadítandó úgynevezett „digitális hozadék” sáv felszabadítására megkezdi a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítését. Ennek első lépéseként az NMHH 11 digitális földfelszíni televíziós DVB-T adónál frekvenciacserék végrehajtását rendelte el.

Az Antenna Hungária (AH) a frekvenciacseréket 2012. október-november folyamán köteles végrehajtani. Mind a 11 esetben változik a „C” jelű multiplex frekvenciája, amely így érinti a MinDig TV ingyenes csatornák, valamint a MinDig TV Extra Alapcsomag csatornáinak vételét. További 3 körzetben az „A” jelű multiplex frekvenciái is megváltoznak, ami a MinDig TV ingyenes közszolgálati csatornák vételét érinti. A változásokkal kapcsolatban további információ a MinDig TV honlapon (www.mindigtv.hu) és a 06-80-90-99-00 ingyenes telefonszámon, valamint a MinDig TV Extra honlapon (www.mindigtvextra.hu) és a 1211 call center számon kapható.

A frekvenciacserét követően, 2012. október 31-én az NMHH döntése alapján lekapcsolásra kerül a barcsi analóg M1 átjátszó adó, így a közszolgálati csatornákat földfelszíni (antennás) vétellel már csak digitálisan lehet elérni a városban. A frekvenciacsere Gerecse körzetében is érinti az analóg M1 sugárzását, ami az eddigi UHF 46-os csatornáról átkerült az UHF 36-os csatornára. Tatabányán az analóg TV2 frekvenciáját cserélik az eddigi UHF 26-os csatornáról az UHF 52-es csatornára.

A frekvenciacserékkel érintett körzetekben újra kell hangolni a digitális vevőkészülékeket (a DVB-T dekódert vagy a TV digitális vevőegységét). A készülékek egy része ezt automatikusan elvégzi, kis részüknél azonban manuálisan kell elindítani az újrahangolást.

10 adó körzetében a frekvenciacsere nem érinti a digitális sugárzással lefedett területet, amelyen így nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Gerecse adókörzet kis részén azonban a frekvenciacsere miatt változik az adó sugárzásával lefedett terület, ezért néhány, az adókörzet határán fekvő településen a digitális földfelszíni adások vételéhez át kell állni más adó vételére (pl. Kab-hegy, Budapest, Győr, Nagy-Hideg-hegy, Dorog, Zirc). Ehhez a vevőantennát át kell forgatni a további vételt biztosító digitális adó irányába és ezt követően újra kell hangolni a vevőkészüléket.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: a DVB-T szolgáltatás és más izgalmas fejlesztések
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .