MinDig TV: októbertől bővül a hazai DVB-T műsorkínálat

1. Oldal

Az Antenna Hungária október 1-től induló harmadik DVB-T multiplexén 13 új programot kínál, s ezzel 31 tévécsatorna műsora lesz fogható a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás keretében, ami idén a legdinamikusabban bővülő platform.
MinDigTV_MinDigTV_Extra.jpg
Az Antenna Hungária (AH) szerint a MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatást ma már közel 250 ezer háztartásban nézik. A 11 fizetős programot is kínáló MinDig TV Extra szolgáltatásnak szeptember közepén már 37 ezer előfizetője volt, s ez a szám az év végéig meghaladhatja az 50 ezret.

Az AH szeptember 30-től közszolgálati multiplexet alakít ki az A jelű multiplexen, ezért az utóbbira kerülnek át a Duna TV, Duna 2 programok az eddigi C multiplexről, ahonnan viszont az A multiplexre költöznek az RTL Klub, TV2, euronews, Info Channel, ATV, HírTV, SportKlub tévécsatornák és a NeoFM rádió. Azzal, hogy a közszolgálati csatornák egy multiplexre kerülnek, lehetővé válik a csatornakapacitás optimálisabb kihasználása, vagyis az úgynevezett statisztikus multiplexálás, ami az összes csatorna aktuális képtartalmának megfelelően dinamikusan osztja szét közöttük a rendelkezésre álló sávszélességet. Erre vonatkozik az AH és a műsorterjesztést megrendelő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) új „FlexMux” szerződése.

Ezzel párhuzamosan felcserélik az A és B multiplexek frekvenciáit Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár körzetében, ahol a 38-as csatornán (610 MHz) lesznek elérhetők a közszolgálati programok október 1-től, Budapest körzetében pedig az A multiplex effektív kisugárzott teljesítménye (max. ERP) 100 kW-ra emelkedik. A Hatósági Szerződés módosítása lehetővé teszi az AH számára, hogy a B multiplexet az eddigi DVB-H (mobiltévés) sugárzás helyett DVB-T szolgáltatásra használja. 2011. szeptember 28-án a DVB-H sugárzás megszűnik és másnaptól a 19 telephelyről sugárzott B multiplexen a MinDig TV Extra új családi csomagja lesz elérhető 81 százalékos lakossági lefedettséggel (lásd az alábbi térképet).

MinDig_TV2_MuxB.jpg
Az új MinDig TV Extra családi csomag 13 csatornát kínál a jelenlegi 7 szabadon fogható és az alapcsomagban szereplő 10 program mellé: Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Sport 1, Sport 2, Minimax, Cartoon Network, PRO4, Prizma TV, Muzsika TV, Dorcel TV. Kérdésre válaszolva Jean-Francois Fenech a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a DigiSport csatorna azért nem került be az új csomagba, mert a műsorszolgáltató nem is válaszolt az AH ajánlatkérésére. Október 1-től a 30 csatornás csomagot az AH akciós, 1.990 forint/hó áron kínálja, a 31. HBO filmcsatornát külön lehet megrendelni.

A MinDig TV jelenlegi 95%-os lakossági lefedettsége új digitális adóállomások üzembeállításával az év végére tovább emelkedik. Novemberben három új nagyteljesítményű adó kezd sugározni Északkelet-Magyarországon: Miskolc/Avas, Fehérgyarmat/Penyige és Aggtelek/Perkupa. A gerincadókon kívül az AH számos kisteljesítményű átjátszóadó elindítását tervezi, így a digitális lefedettség az év végére eléri a jelenlegi analóg m1 program lefedettségét.

Az AH reményei szerint az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolása jövőre végbemegy és addigra a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások népszerűsége tovább növekszik, a felhasználók száma a következő kampányok hatására elérheti a 350 ezret.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: teljesítményemelés a budapesti Száva utcai adónál
MinDig TV: teljesítményemelés Vas és Zala megyékben
Bővülhet a hazai DVB-T műsorszolgáltatás csatornakínálata
MinDig TV: a legdinamikusabban bővülő szolgáltatás
MinDig TV: Nógrádban is javult a lefedettség
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás
MinDig TV: teljesítményemelés a budapesti sugárzásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .