MinDig TV: a DVB-T szolgáltatás és más izgalmas fejlesztések

1. Oldal

Egy év alatt több mint duplájára nőtt a MinDig TV szolgáltatást használó háztartások és a MinDig TV Extra előfizetők száma, tovább javul a hálózati lefedettség és 3D tesztsugárzás illetve tartalomtovábbító hálózati szolgáltatás indul.
Az Antenna Hungária (AH) sajtótájékoztatóján Jean-Francois Fenech vezérigazgató számolt be a hazai digitális földfelszíni televíziózás (DVB-T) fejlődéséről és a közeljövő fejlesztéseiről.

Tavaly 4 százalékkal, 1,14 millióra bővült a földfelszíni televíziózást használó háztartások száma az AGB Nielsen adatai alapján, s ez a DVB-T terjedésének tudható be, amire egyre többen térnek át más fizetős tévés szolgáltatásokról is.

Már több mint 300 000 háztartás használja az ingyenes MinDig TV szolgáltatást, és a közszolgálati csatornák jóvoltából nagyfelbontásban nézhető nyári sportközvetítések (Forma-1, Foci EB, Olimpia) minden bizonnyal tovább gyarapítja majd ezt a számot.

A MinDig TV Extra volt a legdinamikusabban növekvő vezeték-nélküli fizetős TV szolgáltatás az elmúlt egy évben, és előfizetőinek száma mára meghaladja a 63 ezret. Az ingyenesen vehető csatornák és a MinDig TV Extra Alapcsomag ár/érték aránya kiemelkedő a piacon.

Az AH a következő hónapokban jelentős hálózatfejlesztést hajt végre, 5 közepes- és 10 kisteljesítményű adóval bővítve a DVB-T sugárzást. A nagyvárosokra fókuszáló fejlesztés eredményeként a szolgáltatás az A és C Multiplex esetében az 50 legnagyobb magyar város közül 47-ben tetőantenna nélküli, vagyis beltéri és kültéri hordozható vételt biztosít. A hálózatbővítéssel már 65 DVB-T adótelephely lesz üzemben és a MinDig TV lakossági lefedettsége meghaladja majd a 98 százalékot. Az elhalasztott analóg lekapcsolás miatt az 53 telephelyről sugárzott B Multiplex (MinDig TV Extra Családi csomag) lefedettsége egyelőre csak megközelíti majd a 87 százalékot.

MinDigTV_lefedettseg_2012_nyara.jpg
Júniusban Cegléd, Gödöllő, Miskolctapolca, Szekszárd kisteljesítményű adói kapcsolnak be. Júliusban Szolnokon, Kecskeméten, Nyíregyházán közepes teljesítményű, Vácon, Veszprémben, Zalaegerszegen kisteljesítményű telephelyek kezdenek működni, a Balatonnál pedig a Családi csomag lefedettségének javítása érdekében Siófokról is elindul a B Multiplex és teljesítményemelés lesz Keszthelyen. Augusztusban Székesfehérvár, Szombathely közepes teljesítményű telephelyei és Dunaújváros, Miskolc-Diósgyőr, Pécs-Diana tér kisteljesítményű adói lépnek működésbe.

Az analóg lekapcsolás elhalasztása és véghatáridejének 2014 végére tolása nemcsak az aktuálisan felhasználható frekvenciaspektrumot korlátozza, de a folyamatára vonatkozó ütemterv hiányában az AH és más érintett piaci szereplők jelentős tervezési bizonytalanságokkal szembesülnek. A következő hetekben különös tekintettel a két kereskedelmi csatorna analóg frekvenciahasználati koncessziójának lejártára, az AH az ügy részleteinek tisztázására számít. Kérdésre válaszolva Jean-Francois Fenech elmondta, az AH számára milliárdokban mérhető veszteséget okozhat az analóg lekapcsolás elhalasztása, mivel emiatt ez év elejétől is csak három televíziós multiplexet használhatnak öt helyett, kettő ugyanis csak az analóg lekapcsolással léphet működésbe.

Jó hír a 3D tévével rendelkezők számára, hogy a jelentős nyári sportesemények idejére az MTVA együttműködésével a MinDig TV Budapesten és környékén ingyenesen vehető 3D tesztsugárzással bővül.

Mivel egyre többen kívánnak nem a TV csatornák műsorrendjéhez igazodva, azaz nem lineáris módon tévézni, ráadásul ehhez különböző hálózatra kapcsolódó eszközeiket kívánják használni, ezért az AH tartalomtovábbító hálózati szolgáltatást – Content Delivery Network – indít el a következő hetekben. A cég már tárgyal a műsorszolgáltatókkal a részben ingyenes részben fizetős streaming szolgáltatásról, ami számítógépen, okostelefonon, táblagépen tenné elérhetővé a felhasználók által kívánt tartalmakat akár HD minőségben is.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: tovább bővül a szolgáltatás lefedettsége
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .