Mozi otthon: a megvalósítható álom

A házimozi hangja

A mozi varázsa több mint száz éve ejtette rabul és tartja azóta is fogva az emberek többségét. A mozgókép és az azt levetítő szerkezet, a Lumiere-fivérek fantasztikus találmánya eladdig ismeretlen dimenziót nyitott meg számunkra.
A házimozi hangja

Genelec_nashville.jpgAmi a hangot illeti, mindkét irányzat a sokcsatornás térhatású vagy „körülölelő” (surround) hangrendszert részesíti előnyben, már csak azért is, mert az elektronikus képhordozók (kép-jelforrások) hangja – ha a kifejezetten mozizás céljára kínált kazettákat és lemezeket (DVD) nézzük – analóg (Dolby Pro Logic) vagy digitális (Dolby Digital, DTS, MPEG) többcsatornás formában, a legtöbb esetben rendelkezésre áll. (Kivételek a régi filmek, amelyeknél gyakran meg kell elégednünk az elviselhetőség határán lévő monó hanggal.) Ha pedig egy televízión közvetített filmet szeretnénk megnézni, a hangrendszer működhet sztereóban, de ha szerencsénk van, az adásból a két sztereó csatornára kódolt Dolby Surround hangot is kaphatunk, sőt bizonyos műholdas tv-csatornákon olykor Dolby Digital kísérőhangot is sugároznak.

***

Összefoglalva és kiegészítve az eddigieket:

* A házi-mozi képének létrehozásához kell egy viszonylag nagy méretű (minimum 80 cm átlójú) megjelenítő. Ez lehet tv-készülék, plazmaképernyő, retro projektor (projektoros televízió), vagy külön projektor elölről vagy hátulról vetített ernyővel. Természetesen a projektoros megoldásokhoz szükség van magára az elektronikus vetítőberendezésre, azaz a projektorra, amely a videojelet fogadja. A jelforrás lehet videomagnó, DVD-lejátszó, kábel- ill. műholdvevő vagy bármilyen más videojelforrás. Az otthoni mozizáshoz a legjobb képforrás a DVD-lejátszó, illetve lemez.

* A házi-mozi hangrendszerének alkalmasnak kell lennie a sokcsatornás kísérőhang feldolgozására és reprodukálására, azaz szükség van surround dekódolóra, megfelelő teljesítményű és minőségű erősítőre (ez utóbbiakat gyakran építik egybe egy AV erősítőbe), továbbá megfelelő számú és minőségű hangsugárzóra, amelyeket az előírt módon kell elhelyezni. A jelenleg legelterjedtebb házi-mozi surround hangkódolási-dekódolási rendszer a Dolby Digital (AC-3) nevet viseli, leggyakoribb változata 5 plusz 1 csatorna visszaadására képes (5.1-es rendszer), ami azt jelenti, hogy 5 független csatornán, illetve a hozzájuk tartozó hangsugárzókon keresztül a körülölelő hatást nyújtó hangteret, a hatodikon pedig a mélyfrekvenciás hatáshangok tartományát reprodukálja.

* Az egyéb feltételeket – mint a „nézőtér” kialakítása, a jó akusztikai viszonyok megteremtése, a helyiség megvilágítása, a komfortnövelő tényezők (pl. a vászon legördítése vagy a függöny elektromos széthúzása, a jelforrások kiválasztásának és más funkcióknak egységes vezérlése) stb. – bizonyos alapkövetelmények teljesülése után ki-ki egyéni ízlése és pénztárcájának vastagsága alapján választhatja meg.

(Megjelent a DVD Filmcsillag magazinban)
Folytatása következik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .