Műholdas 8K kísérleti műsorsugárzás közvetlenül TV-re

Európában elsőként sugároztak 8K tartalmat közvetlenül TV-re külső vevődekóder nélkül a Samsung, a műholdas szolgáltató SES és a videokóderekre specializálódott Spin Digital együttműködésében.


A műholdas szolgáltató SES éves „Industry Days” elnevezésű rendezvénye alkalmával jelentette be, hogy 8K felbontású demojelet sugároz közvetlenül egy beépített műholdvevővel rendelkező TV-re.

A Luxemburgban meghívottaknak tartott kétnapos rendezvény alkalmával sugározták a 8K felbontású tartalmat az ASTRA 28,2 fok kelet orbitális nyíláson keresztül, melyhez a Spin Digital biztosította a magas minőségű 8K jelek kódolásához szükséges szaktudást, a SES a jel továbbításához szükséges sávszélességet, a Samsung pedig egy Q950RB QLED 8K TV-t, mely közvetlenül fogadja és dekódolja a sugárzott jelet.

A 7.680 x 4.320 pixel felbontású és másodpercenként 50 képkocka sebességű tartalmat a Spin Digital HEVC tömörítéssel, 70 Megabit/s bitsebességgel kódolta a műsorszórási minőségnek megfelelően, és azt a SES egyetlen 33 MHz-es transzponderen továbbította a DTH műsorsugárzás paramétereit használva. A 208 centis (82”) Samsung QLED 8K TV közvetlenül vette és DVB-S2 adásrendszer paramétereit használta erre a demóra.

A SES kijelentette, hogy ez a világon az első ilyen műsorsugárzás, mivel a japán NHK műsorszóró cég 8K műholdas adásait stúdió alapú vevőkészülék veszik mielőtt a nézők TV készülékeihez eljuttatnák a jelet, szemben a televíziókban lévő műholdvevőkre támaszkodó megoldással.

A sikeres demó azt jelzi, hogy a jelenlegi műholdas infrastruktúra is képes továbbítani azt a bitsebességeket, ami a 8K jelek sikeres elosztásához szükséges.

A SES ugyanakkor elismeri, hogy a megbízható és költséghatékony 8K tartalom továbbítása javul majd a több más videoformátum nyújtotta tömörítési technológia hatékonyabbá válásával, és tekintettel arra, hogy a már a 4K-hoz is nehezen alkalmazkodó fogyasztók a 8K-t várhatóan még lassabban fogadják majd be, ezért sok idő van még ezen technológiák fejlesztésére.

John Adam, a Samsung Research UK üzletfejlesztési és ipari ügyekért felelős vezetője megerősítette: „A Samsung teljes mértékben elkötelezett a jövőbeli 8K televíziós piac fejlesztése iránt, és a SES műholdas platform életképességének bemutatása fontos lépés e cél elérése felé.”

Mauricio Alvarez-Mesa, a Spin Digital vezérigazgatója szerint: „A SES-el való együttműködés segít meghatározni az új 8K formátum tömörítési és minőségi beállításait, kihasználva a HEVC kódolási technológia minden lehetőségét. A következő lépés az, hogy hasonló minőséget és tömörítést biztosítsunk élő 8K HEVC tömörítéshez.”

Végül Thomas Wrede, a SES Video új technológiákért és szabványokért felelős alelnöke kijelentette: „Évekbe telik mielőtt a nagy 8K képernyők vagy videofalak általános látvánnyá válnak a nappalikban. Mindazonáltal a jövő elébe vágva együtt dolgozunk iparági partnereinkkel, hogy tovább javítsuk a fogyasztói videominőség élményét és meghatározzunk egy 8K műholdas műsorterjesztési szabványt.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .