Nanotechnológiával 850 gigabájtra növelhető a DVD kapacitása?

1. Oldal

Az Iomega hisz benne, hogy a jelenlegi DVD is versenyképes lehet a Blu-ray és a HD-DVD technológiákkal szemben. Nanotechnológiával a cég szerint a jelenlegi maximálisan 8,5 GB kapacitás 40 vagy akár 100 szorosára növelhető.
iomega.jpg
A jelenleg használatos DVD kapacitása még távolról sincs teljesen kiaknázva az Iomega szerint. A cég nemrég jegyeztetett be két szabadalmat, melyek a nanotechnológia specifikus optikai tárolására történő alkalmazására és az ily módon történő adattárolás eljárására és apparátusára vonatkoznak. A szabadalmi leírások tartalmazzák a DVD felszínének többszintű reflektív nanoszerkezetekkel történő adatkódolási technikáját. Ennek lényege, hogy a hagyományosan a 0 vagy 1 információnak megfelelő mélyedések (pitek) helyett különböző szögű barázdákat égetnének a lemezbe, s aztán a felületről visszaverődő fényt analizálva dekódolnák az adatokat.


Az AO-DVD-nek (Articulated Optical – Digital Versatile Disc) elnevezett technológiával 40 – 100-szor több adat tárolható a lemezen és az adatátviteli sebesség is 5 – 30-szor gyorsabb, mint napjaink DVD-je esetén. Az Iomega meggyőződése, hogy az új média gyártásának költsége hasonló a DVD-jéhez. A cég jelenleg a formátum „kereskedelmi megvalósíthatóságát” tanulmányozza és további nanoszerkezeti adatkódolási eljárásokon dolgozik.

Kérdés persze, hogy mindezzel az Iomega nem késett-e el? Tekintve, hogy az élet-halál harcukat vívó Blu-ray és a HD-DVD optikai lemezek technológiáját már három éve kidolgozták, és mostanra – a hagyományos DVD kiadás nyereségességének erőteljes csökkenésével – már a stúdiók is egyre sürgetik az új formátumokon kiadható filmek megjelenését. Ráadásul egyre közelebb van a megvalósuláshoz a sokkal nagyobb tárolási kapacitást nyújtó HVD.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .