Épül a Canon és Toshiba SED gyára

1. Oldal

SED (Surface-conduction electron-emitter Display) technológiájú síkpaneleket gyártó üzem felépítésbe kezd a Canon és a Toshiba
A két cég a vadonatúj technológiájú képernyőket gyártó üzem felépítésébe fele-fele arányban mintegy 180 milliárd jent (kb. 1,5 milliárd USD) fektet be, mely így az egyik legnagyobb Japán szórakoztatóelektronikai beruházás lesz.

A Toshiba egyik üzemében ez év végén megkezdődő munkálatok befejeztével a tervek szerint kezdetben havonta 75 ezer 127 cm (50”) képátlójú SED panelt fognak előállítani, de 2010-re az évi hárommillió képernyő gyártása a cél. Kis sorozatban már jelenleg is készülnek az újfajta képernyőkből a Canon és a Toshiba által a fejlesztésére, termelésére és értékesítésére létrehozott közös vállalat üzemében, de ezek egyelőre csak a kiállításokra és tesztelésre szánt példányok. A hírek szerint egy ilyen még az év vége előtt hozzánk is megérkezik.

kepcsö-SED.jpg
A SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) technológiájú képernyők a katódsugárcsőhöz (képcső) hasonlóan üveglapra felvitt foszforréteget bombázó elektronokkal állítják elő a képet. Csakhogy a képcsövek nagy mélységi méretét okozó elektronágyú és az elektronsugarat eltérítő bonyolult rendszer helyett a SED képernyő minden (subpixel) képpontjához egy-egy külön, az alagúthatás elvén működő elektronforrás tartozik.

SED képernyő (illusztráció?)
SED képernyő (illusztráció?)


A SED technológia képminőség tekintetben jelenleg felülmúlja a PDP (plazma) és LCD síkpaneleket. A kép láthatósági szöge, színelőállító képessége, és a képelemek váltási gyorsasága azonos a katódsugárcsöves (CRT) képernyőknél megszokottakkal. Az új képernyő teljesítményfelvétele jóval alacsonyabb, és a sötét képrészletek kontrasztja is lényegesen jobb, mint a versenytárs technológiáké.

Kapcsolódó linkek:
A Toshiba leállítja a plazma TV-k gyártását
2004 a nagyképernyő éve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .