Négyszer nagyobb lehet az LCD-k fényhatásfoka

1. Oldal

Legalábbis a Michigani Egyetem kutatóinak új típusú színszűrőjével, amelynek alkalmazásával jelentős energiát megtakarítva a képernyő a háttérvilágítás fényének 36 százalékát tudja kibocsátani szemben a mai legjobb LCD-k 8 százalékával.
A mai folyadékkristályos képernyők a háttérvilágítást színszűrő, polarizáló és záró optikai eszközök rétegeiből épülnek fel, amelyek mindegyike csökkenti az átjutó fény mennyiségét, azaz a fényhatásfokot. A Michigani Egyetem kutatói olyan optikai filmet állítottak elő, amely állításuk szerint több mint 400 százalékkal növeli az LCD-k teljes fényhatásfokát, mivel ennek alkalmazásával a fény 36 százaléka jut át a konstrukción. A film színszűri és polarizálja is egyben fényt, ami így a szokványos komponensekhez képest hatékonyabban jut keresztül az LCD-n.

LCD_racs_szinszuro.jpg
Az új szín- és polarizáló szűrő két alumínium réteg és egy szigetelő anyag háromrétegű, 200 nanométernél vékonyabb szendvicsszerkezete, amibe rácsszerűen periodikus réseket marnak. A rések szélessége és távolsága határozza meg, hogy fehér háttérfénnyel megvilágítva milyen színt állít elő a szűrő. A rácsozat mintázatának méretei ugyanis összemérhetőek a látható fény hullámhosszával.

A Nature Communications szaklapban publikált kutatási anyagukban a villamosmérnöki és számítástechnikai tudományok professzora L. Jay Guo által vezetett michigani kutatók igazolták, hogy képesek egy ilyen szűrővel előállítani a szivárvány színeit, ahogy azt a fenti ábra mutatja.

Guo szerint amellett, hogy hatékonyabb, egyszerűbb is előállítani a szűrőt, mint a jelenlegi LCD-két. A vörös, kék és zöld pixelösszetevők a különböző szélességű rácsmintázatokkal egymás mellett egy gyártási lépésben állíthatóak elő. A hagyományos LCD-k a vörös, zöld és kék pixelösszetevőket színezőanyagok használatával hozzák létre, amelyek szűrik a háttérvilágításból származó fényt.

A michigani kutatók most olyan szűrő létrehozására koncentrálnak ami „gyártásra alkalmas” vagyis kompatibilis a képernyők tömeggyártásánál használatos gépekkel.

Kapcsolódó linkek:

Energia-hatékonyságot javító optikai filmek LCD TV-khez a 3M-től
Sharp: új, az LCD paneleket tökéletesítő technológia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .