Sharp: az LCD paneleket tökéletesítő új technológia

1. Oldal

A Sharp UV²A elnevezésű fotórendezési technológiája az LCD panelek folyadékkristály molekuláinak precíz elrendezésével többek között javítja a kontrasztot, és a világon először a gyártó új típusú LCD paneljeinek gyártásában fogják alkalmazni.
UV2A.jpgA Sharp által a múlthéten Tokióban a sajtónak bemutatott új technológia a következő LCD TV generáció számára nyújt majd minőségi áttörést a kontraszt, a képfelbontás és az energiahatékonyság tekintetében. A gyártó által eddig alkalmazott „ASV (Advanced Super View)” technológia a folyadékkristály molekulák egy komplex LCD panelstruktúrán belüli mozgásának precíz kézbentartásával állította elő a nagyfelbontású képet. Ezt váltja majd fel az új Sakai üzemben működő 10. generációs LCD panelgyártás során alkalmazott „UV²A” (Ultraviolet-induced Multi-domain Vertical Alignment), azaz ultraviola fénnyel előidézett több-tartományú függőleges rendezés” technológiája.

(1) Rendező filmként speciális a Sharp által kifejlesztett anyaggal bevont üveg hordozó_BR_(2) A  polimerek a rendező filmben az UV fény irányába rendeződnek_BR_(3) A folyadékkristály molekulák a rendező film polimerei irányába rendeződnek
(1) Rendező filmként speciális a Sharp által kifejlesztett anyaggal bevont üveg hordozó_BR_(2) A polimerek a rendező filmben az UV fény irányába rendeződnek_BR_(3) A folyadékkristály molekulák a rendező film polimerei irányába rendeződnek


Az UV²A technológia egy speciális Sharp által kifejlesztett UV (ultraviola) fényre reagáló anyag és egy UV megvilágító berendezés valamint előhívó technológiák összessége. A technológia lényege, hogy az UV sugárzás irányításával, nagypontossággal lehet megváltoztatni, vagyis beállítani a folyadékkristály molekulák elrendezését. A nagyjából két nanométer méretű folyadékkristály molekulák dőlési szögének pikométerben (a méter billiomod részében) mérhető pontosságú beállítása a nanotechnológián túlmutató „picotechnológiának” tekinthető.

A Sharp azt ígéri, hogy az új technológiával többek között az LCD képernyők gyenge pontjának számító nem tökéletes feketéken is jelentősen tud javítani, a háttérvilágításból származó fényszivárgás ugyanis jórészt kiküszöbölhető a folyadékkristályok precíz rendezésével és irányban tartásával. A mélyebb feketék révén a hagyományos panelekhez képest 60%-kal nagyobb, 5000:1 kontrasztarány érhető el.

A technológia 20%-kal nagyobb úgynevezett nyílásarányt (az egyes pixelek hasznos felülete és az azokat vezérlő, a fény útjában csak akadályt képző elektronika és huzalozás aránya) tesz lehetővé, vagyis az LCD panelen több fény jut át a háttérvilágításból. A hatékonyabb fényfelhasználással energia takarítható meg mivel kisebb teljesítményű háttérvilágítással is megfelelő felületi fényesség érhető el a képernyőn.

Az UV²A technológia az eddigieknél nagyobb felbontású 4Kx2K képernyők céljait is szolgálja majd, és a hagyományos paneleknél kétszer gyorsabb válaszidőt biztosítva ideális a 3D TV-k számára is. A panelfelépítés egyszerűsödése miatt a gyártási hatékonyság is javul.

Kapcsolódó linkek:

Végleges megállapodás a Sharp és a Sony LCD közös vállalatáról
Sharp: 10%-kal növekvő LCD panelgyártási kapacitás
Sharp: két új LCD TV széria LED-es háttérvilágítással
Sharp: már októberben termel a 10. generációs LCD panelgyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .