Energia-hatékonyságot javító optikai filmek LCD TV-khez a 3M-től

1. Oldal

A 3M LCD TV-kben alkalmazható legújabb optikai film megoldása akár 32%-os energia-megtakarítást is lehetővé tehet a készülék teljesítményének vagy a képminőségének feláldozása nélkül.
Az LCD TV-k képernyője tulajdonképpen a háttérvilágítás fényét manipuláló, különböző funkciójú rétegekből álló szerkezet. A folyadékkristály (LCD) panel és a különböző fényforrások alkotta háttérvilágítás között helyezkedik el az utóbbi fényének egyenletes felületi eloszlását biztosító fénydiffúzor és a 3M újítása a képernyő fényességét fokozó optikai film.

3M_optikai film.jpg
A Vikuiti elnevezésű optikai technológia a fény „újrahasznosítása” révén éri el a fényesebb képet. A kb. 0,02 mm vastag film reflektív rétegek százaiból áll és kétféle módon javítja az LCD TV teljesítményét: optimalizálja a képernyőből kilépő fény szögét és újrahasznosítja a fel nem használt fényt. A legtöbb LCD TV-ben a fényforrás fényének jelentős része szétszóródik, illetve a polarizációs filmben a fény több mint fele elnyelődik. A Vikuiti optikai film az egyébként kárba vesző fény összegyűjtésével és az elnyelt fény újrahasznosításával teszi fényesebbé a képet. A technológia hatékonyságát 2007-ben díjjal ismerte el az „Alliance to Save Energy” elnevezésű amerikai szövetség.

A 3M Optical Systems Division részlege a jövő héten az FPD International kiállításon mutatja be azokat a legújabb Vikuiti Dual Brightness Enhancement Films (DBEF) D3-260 optikai film megoldásokat, amelyeket kifejezetten a 102 cm (40 inch) képméret alatti LCD TV-khez optimalizáltak. A filmekkel az LCD TV-k teljesítmény vagy képminőség veszteség nélkül, akár 32%-os energia-megtakarítást érhetnek el. Az új filmek nemcsak a fényességet fokozzák a polarizált fény újrahasznosításával, de a képernyő láthatósági szögét és homogenitását is javítják.

A kiállításon a 3M új, kézben tartható eszközökhöz kifejlesztett „field sequential 3D” (szekvenciális képmezők alkotta 3D) optikai filmjét is bemutatja, amely valódi auto sztereoszkópikus 3D képnézést tesz lehetővé mobiltelefonon, játékkonzolon, és egyéb kézi készülékeken speciális szemüveg nélkül.

Kapcsolódó link:

Sharp: új, az LCD paneleket tökéletesítő technológia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .