Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum

1. Oldal

Idén már sok gyártó kínál Ultra HD TV-t, de a hozzájuk való lejátszók és tartalomterjesztési formátumok terén a Sony elnök-vezérigazgatója Hirai Kaz szerint valószínűleg nem jut szerephez egy fizikai lemezformátum, bár nem lehetetlen.
Az Ultra HD TV-k első generációja rövidesen piacra kerül pedig az iparág még nem jutott konszenzusra a 4K tartalmak formátumára, terjesztésére, továbbítására vonatkozó kérdésekben. Még nincs szabványos UHDTV műsorsugárzás, Blu-ray 4K lemezformátum és a készülékek összekötéséhez is kéne egy új HDMI verzió.

Sony_213cm_4K_ Ultra HD TV.jpg
Számos műsorhordozó formátum, köztük a CD, az SACD, a MiniDisc és a Blu-ray Disc kidolgozása fűződik a Sony nevéhez. Hirai Kaz a cég elnök-vezérigazgatója egy riportban most azt nyilatkozata, hogy cége számára fontos, hogy mind a fájlformátumot mind a tartalomterjesztési formátumot tekintve minél előbb legyenek az Ultra HD felbontásra vonatkozó szabványok. A Blu-ray Disc talán megoldás lehetne, de Hirai úgy gondolja, hogy valószínűtlen egy 4K lemezformátum, bár nem kizárt. A Blu-ray Disc konzorcium hivatalosan nem hozott még létre 4K munkacsoportot, bár a formátumot támogató Blu-ray Disc Association (BDA) igen. Ez utóbbi azonban csak a formátum új technológiákkal való kiegészítésének lehetőségeit tanulmányozza, illetve a 4K műszaki megvalósíthatóságának három kritériumát vizsgálja, de a szabványról nem dönt. Ha a jövőben mégis lesz Blu-ray 4K formátum, akkor az új lemezek lejátszásához teljesen új Blu-ray lejátszóra lesz szükség.

Hirai inkább az internetes terjesztésben hisz, ezért a Sony először a bitfolyam vagy letölthető formátumot próbálja ki a fizikai lemezformátum előtt. A CES 2013-on tartott sajtótájékoztatóján a vezető már hivatalosan is bejelentette, hogy a Sony Ultra HD TV-khez 4K tartalmakat és merevlemezes lejátszót mellékelnek, amire a fogyasztók később további 4K filmeket tölthetnek le a Sony kiszolgáló szerveréről. Emellett megjelenik majd egy sor 4K-ban „maszterelt” Blu-ray Disc. Ezek a lemezek vagy már eleve 4K felbontásban forgatott vagy az utómunkákhoz így bevitt filmeket tartalmaznak majd, de természetesen a korongon magán megmaradnak 1080/24p formátumban, viszont az Ultra HD TV-k sokkal jobb minőségű felskálázott 4K képet tudnak belőlük előállítani.

Kapcsolódó linkek:

Sony: 2013-as BRAVIA TV-k akár Ultra HD 4K felbontással
Sony: a 4K Ultra HD TV mellé lejátszó rajta 4K tartalmakkal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .