Netflix: a fiókmegosztás szigorításának intézkedéseiről

Utazáskor vagy máshonnan, például a nyaralóból továbbra is használható a Netflix, de a közzétett GYIK szerint szigorításként szükséges lehet az „eszköz igazolása”.


Januárban már tudott volt, hogy a Netflix még az első negyedévben szigorításokra készül a fiókmegosztás gyakorlatának visszaszorítására. Azt azonban még nem lehetett tudni, hogy a cég miként igyekszik megkülönböztetni a streaming szolgáltatást utazás közben vagy a nyaralójában használó ügyfelet, a megosztott fiókot használótól. Nos, mostantól már ez is tudható.

Netflix fiókmegosztás

A fiókmegosztás visszaszorítására irányuló intézkedések természetesen kihatnak a streaming platform használatára, némileg bonyolítják majd azt a felhasználók számára.

A Netflix egy fiókot egy háztartáson belüli megosztásra szánt, mégpedig azoknak, akik a fióktulajdonossal egy helyen élnek. A cég célja, hogy az adott háztartásodon kívül élők saját fiókot hozzanak létre, ha nézni szeretnék a szolgáltatás tartalmait. A Netflix az IP-címeket, az eszközazonosítókat, a fióktevékenységet és egyéb tényezőket figyelve be tudja állítani, hogy mi az úgynevezett „elsődleges helyszín”, ahol a fiókot használják, illetve azt is, ha valaki az adott háztartáson kívüli eszközről jelentkezik be a fiókba.

A Netflix fiókmegosztás szigorítására bizonyos országokban – ahol ez működik – az elsődleges helyszínhez kapcsoló eszközök társításához azokkal havonta (pontosabban 31 naponként) legalább egyszer csatlakoztatni kell az elsődleges helyen működő hálózathoz (akár WiFi-n), meg kell nyitni a Netflix alkalmazást vagy webhelyet, és meg kell nézni valamit. Ez a talán némileg bonyolult procedúra azonban hazánkban most még szükségtelen, mert a magyar Netflix weboldala szerint: „Ebben az országban nem lehet elsődleges helyszínt beállítani vagy frissíteni.”

Magyarországon úgy tűnik egyelőre csak az „Eszköz igazolása” lehet szükséges, ha azt nem a háztartáson belül, például utazáskor vagy a nyaralójában használja valaki. Ez az alábbiakból áll:

  1. A Netflix hivatkozást küld az elsődleges fióktulajdonoshoz tartozó e-mail-címre vagy telefonszámra.
  2. A hivatkozás megnyit egy oldalt egy 4 számjegyű igazolókóddal.
  3. A kódot 15 percen belül meg kell adni azon az eszközön, amelyik azt igényelte.
    • Ha a kód lejárt, új igazolókódot kell igényelned az eszközről.
  4. Ha sikeres, akkor az adott eszközön lehet Netflixet használni.
  5. Időnként szükség lehet egy eszköz igazolására.

A fiókmegosztással kapcsolatos további tudnivalókat és teendőket a Netflix fiókod megosztása című GYIK foglalja össze.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .