Olcsóbb szórakoztatóelektronika az EU-ba lépés után?

1. OldalA tavaly szépen bővülő hazai szórakoztatóelektronikai piacot sem hagyja érintetlenül az uniós csatlakozás. Az árakat és a vásárlók döntéseit a még mindig magas hazai általános forgalmi adó és a vámterhek változása befolyásolhatják.

ajánlókép


Május elseje után a magyar vásárlók az európai unió bármely országából különösebb nehézség és főleg további költséget jelentő vámeljárás nélkül juthatnak – akár az Interneten keresztül – a vágyott szórakoztatóelektronikai készülékekhez. Megszűnnek az unión belül a vámhatárok és az értékre vonatkozóan sem lesz korlát, ezért például a Bécsben megvásárolt legdrágább házi-mozi is „lábremegés” nélkül áthozható Hegyeshalomnál, igaz a „Mehrwertsteuer” viszont már nem lesz visszaigényelhető (kivéve az EU-s adószámmal rendelkező vállalkozásokat).


Ha a hazai szórakoztatóelektronikai készülékek forgalmazói az európai piacokon jellemző árakon kívánják kínálni portékájukat, nem hagyhatják figyelmen kívül a kontinensen kiemelkedően magasnak számító 25%-os általános forgalmi adót (csak Dániában és Svédországban hasonlóan magas az ÁFA). Az összes uniós szomszédunkban alacsonyabb az ÁFA (Szlovákiában és Ausztriában 20%), sőt nagyobb utat bevállalva még kisebb sarcot vetnek ki a megvásárolt holmikra (Németországban 16%, Franciaországban 16,9%, Nagy-Britanniában 17,5%). Persze a hazafuvarozás költségeivel is számolni kell.

Nem lesz viszont eltérés az unión kívülről származó termékeket terhelő vámok tekintetében. Május elsejétől a távol-keleti vagy amerikai eredetű DVD lejátszó, vevőerősítő, hangsugárzó stb. után végső soron nekünk is ugyanazt a vámot kell megfizetni, mint minden uniós vásárlónak. Mindegy lesz, hogy a készülék egy holland kikötőnél vagy a ferihegyi reptéren érkezik az unió területére.

Ez persze azt is jelenti, hogy rövidesen megváltoznak a jelenleg érvényes, nem EU-ban gyártott szórakoztatóelektronikai termékekre vonatkozó vámok. Az új vámtételek nem minden termék esetében jelentenek kedvező változást s eredményezhetnek árcsökkenést, sőt!

A televíziós készülékek – legyen azok képernyője képcső, plazma vagy folyadék kristály (LCD) – esetében most még ügyes „tarifálás” esetén csupán 5% a vám, ez május 1-től 14%-ra nő.

Az igazi házi-moziban használatos vetítő – ma már elterjedt elnevezéssel projektor – vámja viszont a jelenlegi 10%-ról 0%-ra csökken, ha az alkalmas a személyi számítógépek képének kivetítésére is (márpedig a készülékek szinte mindegyike tudja ezt). A projektorokat érintő örömteli vámcsökkenés sajnos egyedüli kivételként nem érinti a már klasszikusnak számító három katódsugárcsöves vetítőket, ezek vámja ugyanis 14% lesz.

A nem európai eredetű hangsugárzókat és hangerősítőket eddig súlytó 12%-os vám is jelentősen 4,5%-ra csökken. A vevőerősítők („Receiver”-ek) vámja is 6%-al lesz kisebb, 15% helyett csak 9%.

A DVD lejátszók és felvevők, valamint a kihalóban lévő videomagnók vámja viszont növekszik 10%-ról, 14%-ra.

Néhány további jelentős vámtételváltozás: kazettás/Mini-Disc/CD rekorder 10%-ról, 2%-ra; fejhallgató 10%-ról, 2%-ra; videokamera 10%-ról, 4,9%-ra; digitális fényképezőgép 10%-ról, 0%-ra.

A forgalmazók a boltok polcaira kerülő egyes készülékek árát persze elsősorban a versenytársakhoz igazodva fogják kialakítani, és nem szabad elfelejteni, hogy sok szórakoztatóelektronikai termék készül Európában, sőt idehaza is, de a vámtételek változása bizonyára kihatással lesz rájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .