Panasonic PT-AX200E: új 3LCD házi-mozi vetítő játék képmóddal

1. Oldal

A Panasonic PT-AX200E már a szeptemberi IFA kiállításon bemutatkozott, és a tovább javított színreprodukciójú, szürkeskála-felbontású és képélességű házi-mozi vetítő rövidesen idehaza is kapható lesz.
A Panasonic PT-AX200E a most is kapható PT-AX100E3101 továbbfejlesztett változatának tekinthető, külsőre és alapvető műszaki megoldásait tekintve alig különbözik attól. Ugyanúgy három 1280×720 pixel felbontású Epson D5-ös LCD panel állítja elő a képet, a 220W-os UHM lámpa és az optikai egység továbbra is akár 2.000 lumen fényerőt tud előállítani, ami még a nem teljesen sötét szobában is élvezhető nagyméretű vetített kép előállításához elegendő. Ráadásul az új modellben már a gyártó továbbfejlesztett „Light Harmonizer 2” technológiája működik, mely a környezeti megvilágítás szintjét mérve állítja a kép élességét és fényerejét, az utóbbit nemcsak a gammagörbe vezérlésével, de a fényrekesznyílás (írisz) és a lámpateljesítmény szabályzásával is.

Apropó írisz! A szintén finomított dinamikus íriszvezérlés másodpercenként 60-szor (praktikusan minden frissített képhez) szabályozza a vetítő optikai fényrekeszét, és vele együtt a lámpa teljesítményét, valamint a 12 bites szürkeskála-felbontást kezelő gamma görbét, mi által a modell 6.000:1 (On/Off) kontrasztarányt képes produkálni.

PT-AX200-Angle.jpg
A PT-AX200E a kimagasló színhelyességet és képélességet ígér. Új „Advanced Dynamic Sharpness Control” dinamikus élességszabályzása a tiszta és természetes kép érdekében intelligensen figyeli azon képterületeket, melyeket eltérő mértékben szükséges élesíteni. A „Pure Color Filter” színszűrő optikailag biztosítja a pontos színreprodukciót, ami előrelépés a hagyományos vetítőkhöz képest, melyekben csak a fehéregyensúly helyes beállítása szavatolja a valódi színeket. A színszűrővel nagyobb tisztaságú az elsődleges színeket (vörös, zöld kék) lehet elérni, és jelentősen nő a lefedett színtartomány is. Az új „Smooth Screen” technológia kettős fénytörést alkalmazva úgy rendezi el a vetített pixeleket a vásznon, hogy azok között rés ne látszódjék. Az új vetítőben is működik a „Cinema Color Management” színkalibráló rendszer, mely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kedvére módosítsa a színeket, s azután a beállításokat nyolc memóriahelyre tárolhassa el.

A vetítő igazi újdonsága a „Játék mód” képbeállítás és üzemmód, mely elnevezésének megfelelően a videojátékok teljesebb élvezetét szolgálja. A PT-AX200E ebben az üzemmódban igen gyors 0,3 milliszekundumos válaszidejű jelfeldolgozást valósít meg. A játékosok nyolc beállítást programozhatnak és tárolhatnak el a számukra megfelelő vetítési mód könnyű újraelőállítása érdekében. Természetesen a Játék módban a képminőség tulajdonságait is speciálisan úgy optimalizálták, hogy a nagyon sötét vagy túltelített képterületek részletei is láthatóak legyenek.

Az elődmodellel azonos kétszeres nagyításátfogású és képeltolást is biztosító lencse igazán könnyűvé teszi a vetítő elhelyezését a vászonhoz képest.

ptax200_csatik.jpg
A PT-AX200E hátlapján már két HDMI bemenetet találunk a megszokott komponens (YUV), S-Video, kompozit videobemenetek és PC (VGA) csatlakozó mellett.

A vetítőt rövidesen idehaza is meg lehet majd vásárolni, és ára várhatóan követi majd az európai piacokon javasolt 1.500 eurót (kb. 375.000 Ft).

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: új DIGA DVD/HDD felvevő multimédiás funkciókkal
Panasonic: új teljes HD felbontású plazma TV-k és egy 94 centis LCD TV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .