Panasonic TX-65CZ950: az új 4K Ultra HD HDR OLED TV

1. Oldal

Számos prototípus után a Panasonic az IFA 2015 alkalmával kezdi forgalmazni első OLED TV-jét, a 164 centis hajlított képernyőjű TX-65CZ950-et, ami 4K Ultra HD felbontást, nagy dinamikatartományt (HDR) és fejlett képfeldolgozást kínál.


Az LG világelső HDR képes 4K OLED TV-je után az előzetes híreszteléseknek megfelelően a Panasonic új TV csúcsmodelljeként, a jövő hónaptól kapható a 164 centis (65 inch) ívelt képernyőjű OLED TV.

Panasonic_65cz950_image.jpg
A Panasonic TX-65CZ950 tiszta feketét, gyönyörű színeket és a DCI P3 színtartomány közel teljes (90%-os) reprodukálását ígéri Az „Absolute Black”, azaz abszolút feketét először kínáló OLED kapcsán a gyártó sajtóközleménye azt írja: „Tény, hogy az OLED képernyők még a Panasonic legendás plazma TV-inél is mélyebb feketéket tudnak elérni, elkerülve a plazmatechnológiával járó képzajt is”.

Panasonic TX-65CZ950_oled_TV.jpg
A TV designját a csúcsminőségű bútorok ihlették, és a gyártó úgy gondolja, hogy ez az „eddigi legvonzóbb TV”. A szuper vékony TV egy alumínium állványon áll és hátsó burkolata „alkatarával kárpitozott”.

A Panasonic úgy hiszi, hogy az OLED 4K felbontással és nagy dinamikatartománnyal (HDR) ötvözve állít fel igazán új mércét a képminőségben. A TV megfelel a CEA új „HDR kompatibilis” képernyőkkel szemben támasztott követelményeinek (ezekről egy külön cikkben később számolok be).

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki szállítja a TV-hez a panelt, de a Panasonic azt mondja, hogy „custom-built”, azaz egyedileg épített paneleket használ.

A Panasonic TX-65CZ950 modellben a képfeldolgozásról egy „4K Studio Master Processor” gondoskodik. A cég saját hollywoodi stúdiója és a Feledés (Oblivion) valamint a Lázadó (Insurgent) című filmek neves koloristája Mike Sowa működött közre a készülék képminőségének optimalizálásában. A TV elsőként a 4K OLED TV-k közül THX tanúsítvánnyal is rendelkezik.

A Panasonic TX-65CZ950 most októbertől lesz kapható, de árát még nem közölték.

A Panasonic 65CZ950 műszaki jellemzői, technológiái:

• OLED (szerves fénykibocsátó diódás) képernyő
• 4K Ultra HD felbontás (3.840 x 2.160 pixel)
• Nagy dinamikatartomány (HDR) támogatás a CEA által jóváhagyottak szerint
• Legalább 90%-os DCI színtartomány támogatás
• Ívben hajlított panel
• 4K Studio Master processzor
• 10 bites (színcsatornánként) panelmeghajtás és jelfeldolgozás

Accurate Colour Drive: egy 3D keresőtábla térbeli színtérkezelést biztosít, ahol bármely bemeneti színváltozás keresztszínváltozást okoz a tábla összes kimeneti színében, különböző fényerőszinteken sokkal pontosabb színárnyalatokat megjelenítve, mint a normál TV-ken, amelyek általában nem alkalmaznak keresőtábla technológiát. Professzionális szintű színpontosságot lehetővé téve a keresőtáblák a cián, bíbor és sárga színeket is vezérlik 8000 regisztrációs ponton (a tipikus 100-al szemben). Emellett a készülék egy „True Cinema” képbeállítást kínál, ami a hollywoodi kolorista, Mike Sowa által jóváhagyott képminőség beállításokat tartalmazza.

Black Gradation Drive for OLED: Az OLED Panasonic által „Absolute Black” azaz abszolút feketének nevezett feketeszintje kihívás is jelent, mert nagyon nehéz megjeleníteni a teljes feketeséget éppen meghaladó fekete árnyalati lépcsőt. A Panasonic plazmatechnológiával szerzett tapasztalatai azonban megoldhatóvá teszik a problémát az OLED TV esetében, ami szép és pontos részleteket eredményez még a legsötétebb képterületeken is.

HDR kompatibilitás: A készülék 4K Studio Master processzora támogatja a natív nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megjelenítését a nemrég a CEA által bejelentett követelmények szerint.


Kapcsolódó linkek:

LG: a világ első HDR képes 4K OLED TV-je az IFA 2015 kiállításon
Panasonic: 4K Ultra HD OLED TV szeptembertől a kínálatban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .