Pioneer sajtókonferencia az IFA előtt II.

1. Oldal

A Pioneer Europe-nál úgy gondolták nem várnak a szeptemberi IFA-ig – amikor az újságírók és olvasók nem győzik majd megemészteni a sok hírt – és bemutatják most az újdonságokat. Mivel sok új termékről van szó ezért több részből áll beszámolónk.
A Pioneer régre visszanyúló tradícióval rendelkezik hangsugárzók gyártása és fejlesztése terén. A cég 1937-től gyárt hangszórókat és 1975 óta TAD (Technical Audio Devices) márkanéven kamatoztatja a terülten megszerzett szakértelmét. A TAD Pro Audio lehallgató monitorokban használatos dinamikus átalakítóit a professzionális audió iparban a legjobbak között tartják számon. A fogyasztóknak szánt modellek közül a legnagyobb elismerést a TAD-M1 aratta.

EX_series.jpg
A gyártó úgy döntött itt az ideje megjelenni egy prémium kategóriájú hangsugárzócsaláddal Pioneer márkanév alatt. Összeszedték hát a hangsugárzók tervezése során a hosszú évek alatt kifejlesztett legújabb és legkorszerűbb technológiáikat, célul a TAD-M1 koncepcióját alapul véve a hangkép és hangtér magas szintű megteremtését tűzték ki, és összehoztak egy japán (Pioneer és TAD), francia (Speaker Design Center) és amerikai (Andrew Jones a TAD-M1 vezető tervezőmérnöke) mérnökcsapatot, hogy megalkossák az Pioneer EX hangsugárzó szériát.

EX_drivers.jpg
A Pioneer EX hangsugárzókban alkalmazott hangszórók a TAD-tól származnak. A CST (Concentric Source Transducer) tulajdonképpen egy a 14 cm átmérőjű középsugárzóba koncentrikusan elhelyezkedő magashang-sugárzó (tweeter), mely köztudottan a legtökéletesebb pontszerű hangforrásként viselkedik. A tweeter membránja berilliumból, a középsugárzóé magnéziumból készül, a mágnes anyaga neodímium, a hangszóró kosara un. „air-flow” tervezésű alumínium. A konstrukció és felhasznált anyagok alapján „nem semmi” hangszóró alkalmas az SACD/DVD-Audio nagyfelbontású hangformátumok hallgatásához szükséges magasabb frekvenciatartomány előállításához.A mélyhangszóró 18 centis átmérőjű, Aramid szendvicsszerkezetű membránját és a vele egy darabot alkotó középső sapkát 65 mm átmérőjű lengőtekercs mozgatja a neodímium mágnes légrésében. Ennek a hangszórónak is szilárd alumíniumból van a kosara.


EX_box.jpg
A hangsugárzók házának merevségét a rendkívül szilárd és (30 és 80 mm között változó) vastag szerkezet adja. Az ABD (Acoustic Balanced Drive) konstrukció kizár minden a frekvenciamenetet torzító dobozon belüli állóhullámot. A felület magas fényű bükkfa vagy sötét fa furnér és fekete kombinációja.Time_alignment.jpg

A Pioneer EX hangsugárzók előlapjának görbülete sem öncélú megoldás, az a hangszórókból kilépő hanghullámok tökéletes időbeli összehangolását szolgálja. Az ugye minden surround hangrendszert felállító számára ismert, hogy az 5 csatorna hangsugárzóját azonos távolságban illik elhelyezni a hallgatási pozíciótól – mondjuk 3 méterre.
Az álló hangsugárzó előlapjának 3 méter sugarú vertikális görbülete révén az abban elhelyezett hangszórók pontosan azonos távolságban vannak a tőle 3 méterre és 1 méter magasságban lévő hallgatási ponttól.A hangsugárzók hangját a TAD-M1 filozófiáját követve és High End komponenseket alkalmazva a keresztváltó áramkörökben Andrew Jones határozta meg, és a hallgatási és végső hangolási teszteket a Brit Air Studios-ban végezték, mely logojával igazolta a kielégítő eredményt.

Az álló – közel 1,3 méter magas S-1EX-be 2 db mélysugárzót építenek a CST sugárzó mellé csakúgy, mint a szintén termetes 38 kg-os CP-7EX centersugárzóba, a legkisebb S-2EX-ben viszont csak egyet. A maximálisan 200 Watt (6Ω) teljesítménnyel hajtható hangsugárzókból sajnos nem tudható mennyi hangnyomás hozható ki, de feltételezhető, hogy a 3 méteres ajánlott hallgatási távolság miatt egy akár 120-150 köbméteres helyiségben is megállják helyüket.

Az S-V1EX – benne két S-1EX, két S-2EXés egy CP-7EX – és S-V2EX (négy S-2EXés egy CP-7EX) készletek októbertől lesz kapható meglehetősen borsos áron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .