Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
Atsutoshi Nishida_BR_ a Toshiba elnöke_BR_és Bill Gates_BR_Microsoft
Atsutoshi Nishida_BR_ a Toshiba elnöke_BR_és Bill Gates_BR_Microsoft

A Microsoft Corp. és a Toshiba Corp. június 27-én közösen jelentették be, hogy a két cég hardver és szoftver technológiáik cseréjével jelentősen bővíti globális kapcsolatait a digitális szórakoztatóelektronikai termékek és PC-k fejlesztésének és piacra kerülésének erősítése érdekében. A megállapodás értelmében a két cég megvizsgálja miként használható a Microsoft Windows CE technológiája a jórészt a Toshiba által kifejlesztett HD-DVD lejátszókban. Erősíteni tervezik együttműködésüket a HD-DVD lejátszókban használatos, a Microsoft és a The Walt Disney Co. által javasolt és a DVD Forum által támogatott iHD interaktív rendszer kapcsán is.

A bejelentés a HD-DVD lejátszók második generációját fogja érinteni, mivel az ez év végén megjelenő első generációban lévő iHD egy másik, nem részletezett rendszeren alapul. A Blu-ray Disc formátumnak is van interaktív rendszere, de ez a Sun Microsystems Inc. Java technologiájára épül.

Bill Gates a versengő lemezformátumok és a Microsoft kapcsán a következőket mondta: „Tagjai vagyunk a Toshiba-val együtt a HD-DVD csoportnak (HD DVD Promotion Group), és jelenleg nem vagyunk tagjai a hasonló Blu-ray csoportnak (Blu-ray Disc Association). Semleges álláspontot foglalunk el a formátum kapcsán, de természetesen a Windows CE alapú, a Windows-hoz kapcsolódó lejátszóról folyó dialógus miatt előnyünk származik a Toshiba-val fennálló erős kapcsolatunkból.”

Azzal kapcsolatban, hogy az új Xbox 360 játékkonzolban tervezi-e a Windows valamelyik formátumot beépíteni Bill Gates azt mondta, hogy valamikor a jövőben a cég megteheti ezt. „Az Xbox 360 első szállítmányai a jelenlegi DVD formátumra épülnek. Vizsgáljuk, hogy az Xbox jövőbeli változatai tartalmazzanak-e egy további HD-DVD vagy valami más lehetőséget. Nagyon komolyan vizsgáljuk egy ilyen extra képességekkel rendelkező verzió megjelentetését.

TDK_logo_160px.jpgA TDK 100GB-os, felvételre alkalmas Blu-ray Disc prototípust jelentette be, mely kapacitásban és felvételi sebességben kétszerese a jelenlegi Blu-ray Disc specifikációnak. A lemezen akár 9 órányi 24 Mb/sec adatátviteli sebességű nagyfelbontású videó tárolható, a felvételi sebesség a rögzítési réteg fejlesztése révén elérheti a 72 Mb/sec-ot. A TDK új szervetlen film formulája olyan abszolút stabilitást mutatott keskeny gödröcskékkel (track pitches) és nagy rögzítési sűrűségnél is, hogy laborkörülmények között 216Mb/sec-os felvételi sebességet is elértek.

Kapcsolódó linkek:
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
A Blu-ray is nyit további partnerek felé
Nyomul a Blu-ray
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .