QD-OLED TV: új kék OLED anyag ígér jobb panelhatásfokot

A Samsung Display a QD-OLED TV panelek olcsóbbá és hatékonyabbá tételére foszforeszkáló kék OLED anyag alkalmazását kutatta.


A The Elec cikke a Kyung Hee Egyetem professzorát, Kwon Jang-hyuk-ot idézi, aki szerint a panelgyártó Samsung Display foszforeszkáló kék OLED anyag alkalmazását helyezi előtérbe fejlett TV-paneljeinél. Ez már akár rövidtávon olcsóbbá és hatékonyabbá teheti a „Quantum Dot Display” vagyis röviden QD-Display, azaz QD-OLED képernyőket.

Quantum Dot Display

Az okoseszközök és a kevés, főleg professzionális monitor képernyőjének OLED paneljeiben a vörös és a zöld színek előállításához 100%-os belső fényhatásfokú foszforeszkáló OLED anyagokat használnak. A kék szín esetében azonban jelenleg csak 25% körüli fényhatásfokú fluoreszkáló anyagok használatosak.

A Samsung Display jelenlegi QD-OLED (QD-Display) paneljénél fluoreszkáló kék OLED anyag és zöld foszforeszkáló OLED anyag használatával hozzák létre a kék fényt kibocsátó emissziós réteget (lásd az alábbi ábra jobboldalán). Ez a fénykibocsátó réteg a cég elnevezése szerint egy négyes tandemstruktúrában valójában három kék és egy zöld rétegből áll. Az ebből kilépő kék fényt kvantumpont színkonverterekkel alakítják vörössé és zöldé a vörös/zöld/kék (RGB) színösszetevőkhöz.

White OLED és QD-Display

A foszforeszkáló kék OLED anyag használata lehetővé teszi a Samsung Display számára, hogy a kék rétegek számát egyre csökkentse, de a cég állítólag vizsgálta egy hármas tandemstruktúra lehetőségét is, melyben két kék réteg lenne.

Kwon professzor szerint a több mint egy évvel ezelőtt elvégzett kutatással a Samsung Display valószínűleg kifejlesztett egy foszforeszkáló kék OLED anyagot azzal a céllal, hogy ennek ebben az évben látható eredménye legyen.

Ha mindez igaz, akkor a Samsung Display kevesebb anyagot felhasználva, egyszerűbben és így olcsóbban gyárthatja a QD-OLED (QD-Display) paneleket, melyek fényhatásfoka, s ezzel fényessége is magasabb lehet.

A költségek csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy április közepén kelt jelentések szerint már sikerült elérni a 75%-os gyártási kihozatalt – vagyis már csak minden negyedik legyártott QD-OLED (QD-Display) alkalmatlan arra, hogy TV vagy monitor készüljön belőle.

Hírek szerint jövőre a Samsung Display elkezdene kisebb, 124 centis (49 hüvelykes) és nagyobb, 195 centis (77 hüvelykes) a QD-OLED (QD-Display) képernyőpaneleket is gyártani.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .