Pioneer UDP-LX800: az új referenciaszintű Ultra HD Blu-ray lejátszó

A Pioneer új univerzális optikai lemezlejátszóját, a csúcsmodell UDP-LX800-at úgy tervezték, hogy új minőségi szintet képviseljen a 4K UHD Blu-ray és SACD lejátszásban.


A Pioneer UDP-LX500 fölé pozícionált, annak minden tudásával rendelkező UDP-LX800 a lehető legjobb hang- és képminőséget ígéri, amit az optikai lemeztechnológiával 40 éve foglalkozó gyártó referenciaszintű terméke nyújthat. A lejátszó minden elektronikai és mechanikai elemét megmérték, elemezték és optimalizálták, hogy az a legkényesebb videophile és audiophile igényeket teljes mértékben kielégítve teljesítsen.

Az UDP-LX800 rendkívül robusztus és merev mechanikai konstrukciója valamint alacsonyabb súlypontja miatt rendkívül stabil nagy sebességű forgást biztosít a percenként akár 5.000 fordulaton pörgő Ultra HD Blu-ray lemeznek. A két tulajdonság segít elnyomni a lejátszó belsejében fellépő rezgéseket, minimálisra csökkentve a potenciális rezonanciákat és javítva ezzel a lemezlejátszást.

A lejátszó belső elrendezését három különálló fizikai blokkra (tápegység, lemezmeghajtóra/digitális feldolgozás és analóg audió) elválasztva és elkülönítve jelentősen csökkent az ezek közötti elektromágneses zavarás. Ezen túlmenően a lejátszó belsejében az egyes „blokkokat” tartalmazó és tartó merev keretszerkezet a szerkezeti integritást új szintre emeli.

A felső takarópanel egy 1 mm vastag tömör acéllemez, míg az oldalpanelek kiváló rezgéscsillapítási nyújtó alumíniumból készülnek. A lejátszót kezdettől úgy tervezték, hogy se a felső se az oldalsó paneleken ne legyenek szellőzőnyílások, melyek a lemezmeghajtó mechanikából származó belső zajok szokásos forrásai.

Az 1,6 mm vastag acéllemez házhoz egy 3 mm-es acéllapot adva hihetetlenül nagy merevség érhető el, valamint nagyon alacsony súlypont. Ez a konstrukció azt eredményezte, hogy a lejátszó 13,8 kg súlyú (az UDP-LX500 súlya 10,3 kg) és ideális alapot nyújt a nagy sebességgel forgató Ultra HD Blu-ray lemezek legjobb minőségű lejátszásához.

A lemezmeghajtó méhsejt-benyomásokkal merevített házát rezgéscsillapító festékkel vonják be, a rugós csillapítású lemeztálca pedig hatásosan szigeteli el a lemezt megakadályozva, hogy a forgási zaj a meghajtóból a külvilágba kerüljön az előlapon keresztül.

Az UDP-LX800-ban jellemzőik meghatározása érdekében többszörös nézési és hallgatási tesztek után kiválasztott alkatrészeket és anyagokat alkalmaznak. Ennek a kimerítő folyamatnak köszönhetően a gyártó biztos abban, hogy csúcslejátszójuk figyelemreméltó elektronikát valamint video- és audiojeltisztaságot nyújt.

Az analóg audioáramkörnek saját nagy kapacitású, gyors reakcióidejű teljesítménytranszformátora van, ami a gondosan kiválasztott, egyedi gyártású kondenzátorokkal kombinálva magas pillanatnyi áramerősségű tápegységet alkot. A transzformátor által keltett nemkívánatos kóbor elektromágneses hullámokat egy erősen árnyékolt rézbevonatú acélház tartja sikeresen kordában, amit még rezgéscsillapító bevonattal is elláttak, hogy kiküszöböljék a video- és audioáramkörökre esetleges káros hatásokat.

A fő nyomtatott áramköri lapon tovább csökkentett digitális zaj is az Ultra HD Blu-ray Disc nagy jelátviteli sebességéhez igazodik. A hatrétegű lyukfémezett alaplapon teljes mértékben sikerült optimalizálni a digitális jelvezetékek elvezetését és minimalizálni a földelési impedanciát, drámaian javítva a jel/zaj viszonyt a video- és audiofeldolgozása során. Ez is tovább javítja a legújabb HDMI szabvány által biztosított 18Gbps adatátviteli sebesség pontosságát.

Az UDP-LX800 analóg audiorészegysége közvetlenül a márka PD-70AE csúcs SACD/CD lejátszójából származik. A bal és a jobb jelutak a nyomtatott áramköri lapon azonos elrendezésűek, ahogy az alkatrészek elhelyezése is. Nagy figyelmet fordítottak a pontos csatornaegyensúly fenntartására, ami kiváló elválasztást eredményezett. Hogy a referencia földelési szintet stabilabbá tegyék, a bal és a jobb csatornák között egy réz földsínt alkalmaznak. Az UDP-LX800 ugyanazt a 32 bites, 8 csatornás párhuzamos meghajtású ESS Sabre ES9026 PRO digitális-analóg átalakítót használja, mint a PD-70AE.

Az UDP-LX800 széleskörű funkciókat kínál, melyekkel a felhasználók ízlésük szerint finomíthatják a video- és hangminőséget.

A „Transport” funkció aktiválásával teljesen lekapcsolható az analóg audiotranszformátor áramkörének tápellátása HDMI csatlakoztatás esetén, így csak a digitális áramkör lesz bekapcsolva. Ez lehetővé teszi a HDMI jel-zaj viszony további javítását, ami még jobb minőségű video- és audiolejátszást eredményez.

Az UDP-LX800 „Direct” funkciója kikapcsolja a digitális audio- és videoáramköröket. Ez a hallgatók nagyobb tisztasággal élvezhetik a nagy felbontású hangforrásokat és CD-ket.

Az UDP-LX800 további jellemzői:

  • Külön videó és audió kimenet 2 HDMI kimeneten keresztül
  • „PQLS” Jitter-free, azaz időbeli ingadozástól mentes hangátvitel a márka AV vevőerősítőivel.
  • Zero Signal csatlakozó audio/video összehangoláshoz
  • SDR/HDR alapbeállítási módok a képernyőhöz optimális megjelenítéshez
  • Média/HDR információ a képernyőn
  • Dolby Vision (alacsony késleltetés kompatibilis)
  • Szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) analóg audiokimenetek
  • Megvilágított távirányító

A Pioneer UDP-LX800 októbertől kapható Európában 2.299 € (kb. 750.000 Ft) áron.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .