Screen Research: új ívelt hangáteresztő vetítővásznak

1. Oldal

A Screen Research új, ívelt felületű, 1,78 (16:9) és 2,35 képarányú vetítővásznakat jelentette be TheaterCurve elnevezéssel.


TheaterCurve_150px.jpgA széles méretválasztékban, fix keretes kivitelben és oldalsó maszkoló panelekkel is kapható TheaterCurve vetítővásznak ívelt felülete torzításmentes vetített képet biztosít, ami az igazi mozik körülölelő képélményét kelti.

A 127 és 689 centiméter közötti szélességű TheaterCurve modellek a gyártó díjnyertes, szőtt ClearPix2 akusztikailag transzparens anyagából készülnek, mely hangáteresztő képessége és tökéletes képminősége révén az első és egyetlen THX és ISF megfelelőségi minősítésekkel rendelkező vászonanyag.

Yves Trélohan, a Screen Research ügyvezetője szerint: „A TheaterCurve vetítővásznak tökéletesen illeszkednek napjaink anamorfikus lencsékkel szerelt digitális vetítőihez. Az enyhén ívelt vetítési felület pontosan az anamorfikus lencsék görbületének felel meg. A 2.35:1 arányú kép tökéletesen kiegyenlített. A TheaterCurve vásznak mint kéz a kesztyűbe, úgy illenek az olyan feljövőben lévő, konstansmagasságú 2,35-ös vetítési technológiákkal, mint a Runco és Vidikron féle CineWide, valamint a DPI TheaterScope-ja.”

Az úgynevezett konstansmagasságú 2,35-ös vetítés jelenleg a legélenjáróbb vetítési technológia. Ennek lényege, hogy a 2,35-ös képarányú videoforrás jelét anamorf módon torzítják (függőleges irányban 33%-al széthúzzák), hogy így kihasználható legyen a digitális vetítők tipikusan 16:9 (1,78) arányú képmodulátorának teljes felülete és felbontása, majd a vetítő optikája elé helyezett anamorfikus lencsével visszaalakítják a helyes 2,35-ös képarányt.

A Screen Research új, TheaterCurve vásznak kiküszöbölik a tűpárna effektust, mely néhány anamorfikus lencse rövid fókusztávolságú alkalmazásánál léphet fel, és elkerülhetővé teszi a hátulról megszólaló hangok egy pontba fókuszálódását, melyet a merev, akusztikailag nem transzparens ívelt vásznak okoznak. A TheaterCurve ugyanis nem veri vissza a nézőtér felől érkező hangokat, hanem átengedi magán, s azok a vászon mögötti akusztikailag kezelt térben elnyelethetőek.

Black Backing opció is kérhető, illetve javasolt a TheaterCurve vásznakhoz. A második réteg gyakorlatilag nincs hatással a hangáteresztő képességre, de a vetített kép kontrasztját észrevehetően javítja, egyúttal szükségtelenné válik a vászon mögötti felületek sötétítése.

A TheaterCurve fix keretes vásznak árai 2.700 USD-től (kb. 600.000 Ft) indulnak, az XMask oldalról merev vagy akusztikusan semleges lapokkal maszkolt modellek 16.500 USD (kb. 3,6 millió Ft) ártól kaphatóak.

A Screen Research termékeinek elismertségét jelzi, hogy vetítővásznaikat építették be a májusi Cannes-i filmfesztivál „megtekintő szobáiba” és „rövidfilm vetítősarkaiba”. A négy vetítőteremben elhelyezett hangáteresztő ClearPix2 szövetű vásznakat Runco projektorokkal vetítették meg, és JBL Synthesis hangsugárzókat helyeztek el mögöttük.

Kapcsolódó link:

Vetítővászon és hang

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .