Sharp: kiállításon a feltekerhető OLED prototípus képernyő

A Sharp bemutatja a világ legnagyobb „színszűrő-nélküli” OLED képernyőjét, mely 76 cm (30 hüvelyk) átlójú filmhordozója révén feltekerhető egy dobozba.


A héten Japánban megrendezésre kerülő Inter BEE 2019 kiállításon mutatja be a Sharp az NHK japán műsorszóró társasággal együttműködésben kifejlesztett „színszűrő-nélküli” OLED képernyőt, ami 76 centis (30 hüvelykes film hordozójával egy elegánsan szétnyíló dobozból tekeredik elő majd oda vissza (lásd az alábbi videót).

A koncepció hasonló, mint a rövidesen kapható LG Signature OLED TV R esetében, de attól eltérően a Sharp feltekerhető paneljében vörös, zöld és kék (RGB) OLED alpixelek alkotják a képpontokat. Mivel a maga nemében az eddigi legnagyobb ilyen képernyőben nem színszűrők különítik el az alapszíneket, ezért azok telítettsége nagyobb lehet.

A kiadott közlemény még annyit közöl a prototípus képernyőről, hogy az 4K felbontású, 60 képkocka/szekundum képsebességű, felső emissziós és IGZO vékonyréteg tranzisztorok adják a meghajtását. A film hordozón kialakított képernyő kb. 0,5 mm vastag és nagyjából 2 cm átmérőjűre tekerhető össze.

A Sharp már most is tömeggyártásban állít elő OLED képernyőket okostelefonokhoz, és folytatja a technológia fejlesztését. Bár a bemutatásra kerülő 76 centis hajlékony OLED képernyő csak egy prototípus marad, de léte bizonyítja, hogy az LG által kitalált koncepciót más gyártók is meg akarják valósítani.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .