Sharp: új IGZO alapú félvezetős képernyők az IFA 2012-n

1. Oldal

A Sharp és a Semiconductor Energy Laboratory (SEL) közös fejlesztésű új IGZO kristályoxid félvezetős vékony-réteg tranzisztorai (TFT) jóvoltából jobb fényáteresztő képességű és nagyobb felbontású LCD képernyők előállítása válik lehetővé.


A Sharp által az IFA 2012 látogatóinak bemutatott IGZO (indium gallium cink-oxid) technológiájú képernyők érintésérzékenysége páratlan, energiafogyasztásuk rendkívül alacsony és képük ragyogó. Az IGZO jelentős képernyő-technológiai újítás, ami felhasználható az egyre nagyobb felbontású mobileszközökbe épített kijelzőknél éppúgy, mint a televíziókban használatos képernyőknél, és szerephez jut az OLED képernyők gyártásában is.

Sharp_IGZO_panel.jpg
A hagyományos alacsony hőmérsékletű poliszilícium (LTPS) vagy amorf szilícium (a-Si) TFT LCD képernyőkhöz képest sokkal nagyobb a fényáteresztő képessége az IGZO kristályoxid félvezetős TFT LCD paneleknek, így az utóbbiak háttérvilágításához kisebb vagy kevesebb LED-re van szükség. Az ilyen új képernyők tehát energiatakarékosabbak, de kisebb méretben is igen nagy képfelbontás érhető el velük, akár az 500 ppi közeli képpontsűrűség is.

Bár a Sharp még csak a fejlesztések kezdetén tart, de hatalmas lehetőségeket lát a technológiában. A cég bejelentése szerint három változatot gyárt majd az IGZO technológiájú LCD panelekből: egy 25 centis (10 inch) 2560×1600 pixel felbontásút, egy 18 centis (7 inch) 1280×800 pixel felbontásút és egy 81 centis (32 inch) tévépanelt 3840×2160 pixel (Quad Full HD) felbontással. Ugyanakkor a Sharp a technológia lehetséges jövőbeli felhasználásán dolgozik és kutatja az egyéb alkalmazási területeket.

Kapcsolódó linkek:

Sharp: a világ legnagyobb LED LCD televíziója az IFA 2012-n
OLED TV panelt gyártani 8-10-szer drágább az LCD-nél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .