Sony DVD felvevő újdonságok 2005-re

1. Oldal

A Sony két HDD/DVD és egy DVD felvevője még könnyebb kezelhetőséget és még jobb felvételi képminőséget kínál. Az RDR-HX910/HX710 250GB ill. 160GB merevlemezt is tartalmaz, és az RDR-GX210-en is van DV bemenet.
A Sony IQ RECORDING jegyében született új HDD/DVD és DVD rekorderei a cég termékkoncepciója szerint „I” azaz intelligensek és „Q” azaz igen jó képminőségűek (Picture Quality). Hogy mindez igaz-e az márciustól derülhet ki az RDR-GX210-ről az egyetlen merevlemez nélküli új DVD felvevőről, illetve a májusban piacra kerülő merevlemezes RDR-HX910-ről és RDR-HX710-ról.

Az intelligens és könnyű kezelhetőségről egy grafikus felhasználói kezelőfelület (GUI) gondoskodik, a képminőségre pedig a különböző képzaj csökkentő eljárásokat összefogó D-Matrix rendszer és a dinamikusan változó bitsebességű MPEG2 videojel tömörítés a garancia.

RDR-GX210
RDR-GX210


Mindegyik új Sony DVD rekorder képes DVD+RW és DVD-RW lemezekre is felvételt készíteni, s onnan azokat lejátszani (ugyanez igaz a DVD+R és DVD-R lemezekre is), valamint kétrétegű DVD+R lemezeket is tud írni. Az utóbbi azért nagy előny, mert annak 8,5 GB-nyi kapacitására akár 14 órányi műsor is archiválható, de főleg a 2 óránál hosszabb HSP üzemmódban készült (a szabványos DVD-Video-nál jobb képminőségű) felvételek egy lemezre írhatóak.

A kamkorderről merevlemezre illetve DVD lemezre íráshoz mindegyik új rekorderen ott a DV (i.LINK) csatlakozó, mely nemcsak digitális videojel bemenetként, de a DV vagy Digital8 kamera átírás közbeni vezérlésére is szolgál. A megfelelő minőségű videojelről PAL progresszív képfrissítésű kimenet gondoskodik, amit precíziós mozi vagy videó jelforrásokhoz alkalmazkodó váltott-soros progresszív átalakító hajt meg.

RDR-HX710
RDR-HX710


Hasznos újdonság, hogy az új modellek képesek a lejátszott DVD képében megjeleníteni a TV élő adásképet.

Az RDR-HX910 és RDR-HX710 HDD/DVD felvevőkbe épített 250 illetve 160 GB kapacitású merevlemez számos más lehetőséget is kínál. Az akár 428 óra műsor rögzítésére is elegendő 250 GB-os merevlemezre (a 160 GB kb. maximum 269 órához elegendő) persze a műsoridő rovására sokkal jobb minőségben is készülhet felvétel.

A HQ+ felvételi üzemmódban 15 Mbps-el, vagyis a DVD-Video lemezek adatsebességének másfélszeresével, tehát annál lényegesen jobb képminőségben rögzíthetjük például kameránk DV videojelét. A merevlemezről DVD-re átírt felvétel optimális képminőségéről dinamikus változó bitsebességű (Dynamic VBR) MPEG2 videtömörítés gondoskodik. Ennek lényege, hogy a Sony professzionális DVD szerkesztő rendszereiben alkalmazott kétmenetes tömörítő algoritmust használva a merevlemezre történő felvétel során az egyes jelenetek bitsebesség igénye – ami a jelenet képeinek összetettségétől és mozgalmasságától függ – tárolásra kerül, és a felvétel DVD-re másolásakor ezt az információt felhasználva a leghatékonyabban kerül kiosztásra a rendelkezésre álló bitmennyiség. Az átírás egyébként akár 64-szeres sebességgel is megtörténhet, vagyis egy egyórányi felvétel 56 másodperc alatt DVD-RW lemezre kerülhet.

A merevlemezes felvevők ügyesen kitalált szolgáltatása az élő TV-kép megállításának funkciója. Ez a távirányító Pause (szünet) gombjának megnyomásával a felvevőn keresztül nézett adás képét kimerevíti, majd a Play (lejátszás) gomb lenyomásával onnan folytathatja a műsor nézését, ahol azt megszakítottuk. A két gombnyomás között rögzített műsorban visszafelé vagy előrefelé megkereshető és megismételhető egy jelenet, vagy utolérhető az élőadás.

RDR-HX910
RDR-HX910


A nagy kapacitású merevlemezen sok száz órányi műsor rögzíthető, és a normális sebességnél 1,5-szer gyorsabban hanggal együtt lejátva sok időt takaríthatunk meg. Például egy normál sebességű egyórás műsor 40 perc alatt nézhető meg, miközben annak hangja tökéletesen tiszta és érthető marad.

A fogyasztói árak még nem hivatalosak, de az RDR-GX210 85.000, az RDR-HX710 170.000, az RDR-HX910 220.000 forint körüli áron kerülhet a hazai polcokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .