Panasonic VIERA síkpaneles TV-k 2005-re

1. Oldal

A Panasonic VIERA plazma- és LCD TV-k legújabb generációja már a továbbfejlesztett síkképernyős technológiákra épül. A készülékválaszték kilenc modellből áll, melyek képátlója 55 cm-től 127 cm-ig terjed.
Az új VIERA plazma TV-k képfeldolgozó rendszerében és a 8. generációs plazma panelben alkalmazott számos új technológiai megoldásnak köszönhetően az új készülékek „nagyszerű színmegjelenítést, döbbenetes élethű, ragyogó és mélységű képet” ígérnek. A kivételes képminőséget a Panasonic annak tudja be, hogy a panelektől, a meghajtó egységeken át, a legapróbb alkatrészekig minden komponenst házon belül képes gyártani, és a különböző részegységek teljesítményének összehangolásával tökéletes egyensúly megteremtésére törekszik a lehető legjobb végeredmény érdekében. A növekvő piaci igények kielégítését érdekében a cég megerősítette termékkínálatát és bővítette gyártókapacitásait.

50_42_37PV500E.jpg
A VIERA plazma TV család három 500-as nagyfelbontású (HD) és két 50-es hagyományos (ED, 852×480 pixel) felbontású modellből áll. A TH-50PV500E (127 centis képátló), a TH-42PV500E (képátló: 106 cm) és a TH-37PV500E (képátló 94 cm), modellek mindegyike valószínűleg HD-ready-nek minősíthető (HD Panel, 1080i/720p kompatibilitás, HDMI bemenet) és rendelkezik SD/PC kártyafoglalatokkal. Ezeken keresztül megtekinthetőek a memóriakártyákon tárolt digitális képek, sőt az SD kártyára felvehető a TV műsora illetve arról lejátszható más MPEG4 formátumú videó. Az 50-es sorozat modelljei; a TH-42PA50E (106 cm-es képátló) és TH-37PA50E (94 cm-es képátlól).

Az új 8. generációs plazma panelekben alkalmazott, a kisütést alacsonyabb energiaszinten biztosító, hatékonyabb plazma gázzal a maximális fényerőt az előző modellekhez képest mintegy 10%-kal (ED Panel: 20%-kal) sikerült növelni. Az új panelek nemcsak fényesebb, de kontrasztosabb képet is biztosítanak, ami a HD paneleknél 3000:1, az SD panelek esetén 4000:1 kontrasztarányt jelent.

A továbbfejlesztett Real Gamma jelfeldolgozásnak és az alképpont (lásd alább) vezérlésnek köszönhetően 2048 lépcsős szürkeskála valamint 8,6 milliárd szín és színárnyalat megjelenítése vált lehetővé, mely különösen a sötét képrészletek esetén mutat látványos előrelépést. A színek és a fényesség 3 dimenziós leképezésén alapuló rendszer az eddigieknél finomabb, pontosabb színvezérlést valósít meg.

A hagyományos plazmák jelfeldolgozása a három RGB (vörös, zöld, kék) szín alkotta képpontot (pixel) együttesen kezeli. Az egy képpontban lévő három színnek megfelelő alképpontot (subpixel) külön-külön vezérlő fejlett rendszer a színeket külön dolgozza fel, az élek simábbak, fűrészességtől mentesek maradnak. Az eredmény élesebb, természetesebb megjelenésű kép.

32_26_LX50.jpg
Az új VIERA LCD család három 16:9 és egy 4:3 képarányú modellből áll; melyből a legnagyobb a 80,2 cm-es képátlójú TX-32LX50F. Ennek korszerű LCD AI (Mesterséges Intelligencia) technológiája ötvözi az aktív fényvezérlési és aktív kontraszt/gamma szabályozási rendszerek előnyeit, a fényerősség javítása, a fekete szín mélyítése és a gradáció fokozása érdekében. A kép dinamikatartománya (a feketétől a fehér csúcsértékig) 2,8-szer nagyobb, mint a korábbi modellek esetén. A színkezelés ebben a modellben is 3D-s, és az alképpontok külön-külön vezéreltek.

A Panasonic Magyarország által kiadott sajtóanyag árakról nem tartalmazott tájékoztatást, de biztosak lehetünk benne, hogy azok igen versenyképesek lesznek, és várhatóan április-május hónapokban már meg is jelennek az új VIERA plazma és LCD TV-k.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .