Élesebb és kontrasztosabb LCD TV a Philips technológia újdonságával

1. Oldal

A Philips új Aptura háttérvilágítási technológiája az LCD képernyők elmosódó mozgó képrészleteinek és a sötét jelenetek gyengébb kontrasztjának problémáját igyekszik megoldani. Az új TV-k neve Clear LCD lesz.
aptura_150px.gifA Philips az új Aptura háttérvilágítási technológiája fejlesztése során már korán felismerte, hogy a letapogató háttérvilágítás (Scanning Backlight) révén jelentősen javítható az LCD TV-k néhány tipikus problémája, és „borotvaéles” mozgóképeket valamint jobb kontrasztú sötét képeket képes előállítani.

Mozgásérzékelési probléma
Az aktívmátrix LCD képernyőkön általában tapasztalható elmosódó mozgó képrészletek okozója egyrészt a „lassan kapcsoló” folyadékkristályok, másrészt a mozgókép előállításának módja. Az ilyen képernyők is az eredeti képi eseményből vett és kitartott minták megjelenítésével, vagyis állóképek sorozatával állítják elő a természetes mozgást, amit elmosódottnak érzékelünk, amennyiben túl hosszú ideig van kitéve szemünk az egyes állóképeknek. Megfelelően csökkentve az expozíciós időt – amíg szemünk érzékeli a képet – a mozgó képrészlet élessé válik (ezért alkalmaznak a filmvetítőkben is a képet félig kitakaró forgó tárcsát).

Az új Philips Clear LCD TV-kben a mozgásból adódó elmosódást tehát elsősorban a letapogató háttérvilágítás csökkenti. A szokványos hidegkatódos lámpával (CCFL) szemben melegkatódos fluoreszkáló lámpákkal (HCFL) megvalósított, sokkal nagyobb (300%-al megnövelt) fényerejű és intelligensen vezérelt háttérvilágítás a pixelek sokkal fejlettebben megvilágítását teszi lehetővé. Az Aptura technológia nem az LCD teljes pixelfelületét egyszerre ugyanazzal a fénymennyiséggel azonos ideig világítja meg, hanem a katódsugárcsövek letapogató képfrissítését utánozva a pixeleket a megfelelő időpontban sokkal rövidebb ideig kontrollált módon világítja meg. Az így a megfelelő pillanatban, röviden felvillanó állóképek sorozatán sokkal kisebb az elmosódás. Az elmosódást tovább csökkenti a folyadékkristály pixeleket vezérlő elektromos jelek túl- és alulhajtás, mely csaknem 50%-al (14 ms-ról, 8 ms-ra) gyorsítják azok reakcióidejét.

Deep Dynamic Dimming
Az aktívmátrix LCD paneleken még fekete képrészleteknél is átjutó fény a szürke képárnyalatok részleteinek összeolvadását és sokszor kép gyenge kontrasztarányát eredményezi. Ez különösen alacsony környezeti fény mellett és sötét jeleneteknél látható. A dinamikus háttérvilágítás szabályzással és videojel processzálással operáló Deep Dynamic Dimming (D-3) javítja a sötét jelenetek szürke részleteit, a fekete szintet és a teljes kontrasztot (a bejelentések szerint akár 500%-al). Ezt úgy éri el, hogy a CCFL-nél 30%-al szélesebb tartományban fényerő-szabályozható HCFL lámpák révén az Aptura háttérvilágítás fényerejét a jelenet fényességéhez igazítja (sötét jelenethez alacsonyabb fényerőt állít elő), a videojelet pedig a gazdagabb képrészletek érdekében széthúzza. Ez a módszer nagyon hasonlít a vetítőkben használatos dinamikus írisszel történő fényerőszabályzáshoz és dinamikus gamma korrekcióhoz.

Az Aptura technológia további előnye az eddigieknél szélesebb látószög is.

clearlcd_150.gif
A Clear LCD TV-k félkép-frissítési frekvenciáját a még tökéletesebb remegésmentesség érdekében az eddigi 50Hz-ről 75Hz-re növelik. Az év második felére várható első, 32PF9380 modell rendelkezik majd HDMI bemenettel, Ambilight hangulatvilágítással és az új Pixel Plus 2 HD nagyfelbontású videóhoz adaptált képfeldolgozó, skálázó technológiával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .