Sony MPCL1: kész a zsebre rakható lézerprojektor

1. Oldal

Az egy okostelefonnál alig vaskosabb Sony MPCL1 saját akkumulátorából nyert energiával és pásztázó lézerfénynyalábokkal állítja elő a 32 lumen fényáramú 1920 x 720 pixel felbontású képet, aminek élességállításával sem kell bajlódni.


Majd másfél éve számoltunk be róla, hogy a Sony HD pico projektor modult fejleszt, és a munka mostanra érett termékké.

Sony MPCL1_life.jpg
A Sony MPCL1 HD zsebvetítő természetesen nem házi-mozi célokat szolgál, de egy prezentációhoz vagy képek, videók megmutatásához, de akár játékhoz is használható.

A MicroVision PicoP technológiáját alkalmazó MPCL1 a vörös, zöld és kék félvezetőlézerek képtartalomnak megfelelően modulált és egyesített fénynyalábjait egy úgynevezett MEMS (Micro Electro Mechanical Systems) két tengely mentén elforduló tükrével eltérítve soronként pásztázva vetíti a képet a vetítőfelületre. A technológia előnye, hogy a lézerfénynyalábbal vetített kép fókusz állítgatása nélkül is éles marad az 1,2 és 3,6 méterre lévő felületen, még akkor is, ha a vetítés tengelye nem merőleges arra.

A 80.000:1 feltehetően dinamikus kontrasztaránnyal, széles színtartománnyal és 32 lumen fényárammal vetített 1 és 3 méter közötti átlójú kép látszólag nem lehet valami fényes, de ne feledjük, hogy az emberi szem a koherens fényt, mint amilyen a lézerfény fényesebbnek érzékeli, mint például a LED-ek fényét.

Sony MPCL1.jpg
Az MPCL1 1.920 x 720 képpont felbontása szokatlan arányúnak tűnik, de a vízszintes felbontásból úgyis elvesz valamit az automatikusan működő trapézkorrekció a függőlegesen széttartó kép geometriájának helyrehozásakor.

A zsebvetítő WiFi vezeték-nélküli kapcsolaton át és mini HDMI bementén keresztül csatlakozhat forráskészülékekhez. Mivel mobil készülékről van szó, ezért egy Li-Ion polimer akkumulátort építenek a MPCL1-be, amivel az kb. 2 órán át képes működni.

A Sony MPCL1 októbertől lesz kapható Észak-Amerikában 350$ (kb. 99.000 Ft) áron.

Kapcsolódó linkek:

A Sony HD pico projektor modult fejleszt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .