A Sony HD pico projektor modult fejleszt

1. Oldal

A Sony saját-fejlesztésű képfeldolgozó rendszerrel felszerelt lézersugár letapogatású pico projektor modulon dolgozik, ami a vetített felület távolságától vagy szögétől függetlenül „fókuszálás nélkül” vetít éles, HD képet.


A Sony által bejelentett legújabb pico projektor modul egy teleppel és például Wi-Fi kapcsolattal kiegészülve olyan zsebvetítőt alkothat, ami például egy okostelefon vagy táblagép akár HD felbontású képét vetíthet fókuszálás nélkül egy tetszőleges távolságú sík vagy hajlított felületre.

PicoP_MicroVision.jpg
Az újonnan fejlesztett modul is a MicroVision PicoP technológiáját alkalmazva, vörös, zöld és kék félvezetőlézerek képtartalomnak megfelelően modulált fénynyalábjait egyesítve és azt egy két tengely mentén elforduló úgynevezett MEMS (Micro Electro Mechanical Systems) tükörrel eltérítve soronként pásztázva vetíti a képet a felületre. Az eljárás kicsit hasonlít ahhoz, ahogy a képcsöves TV-k elektronsugara a képcső foszforrétegét pásztázva hozta létre a képet.

Az eddigi ilyen modulokból épített pico projektorok azonban csak maximum WVGA (800 x 480) felbontású képet tudtak vetíteni, ráadásul többségük csak korlátozott távolságon belül lévő felületre, élességállítással, vagy csak teljesen szemből vetítve.

Sony_Pico_projektor.jpg
A Sony által fejlesztett videoprocesszor a modul félvezetőlézereit és a MEMS tükrét olyan precizitással vezérli, hogy akár HD felbontású (1.920 x 720 képpont) lehet a vele vetített kép. Ráadásul a lézersugár fényösszetartása és közvetlensége biztosítja, hogy a vetített kép éles marad, függetlenül a vetített kép távolságától és szögétől. A mindössze 52,5 mm x 63,0 mm x 7,2 mm méretű modul 1 és 3 méter közti távolságból vetíti nagyjából 102 és 305 cm (40 éa 120”) átlójú tiszta képét széles színskálával és az eddigieknél magasabb kontraszttal. A modultól függetlenül fejlesztett áramkör a felületre nem pont merőlegesen vetített kép trapéztorzítását korrigálja, de ennek következtében persze csökken az említett felbontás.

A Sony tovább folytatja a modul fejlesztését, hogy az még kisebb méretű illetve nagyobb fényerejű lehessen, és célja annak piacra vitele.

Kapcsolódó linkek:

Sony: 4K rövid vetítési távolságú projektor a CES 2014-en
Sony: bemutatkozik az első lézerfényforrású 3LCD vetítő
Sony: nagyhatásfokú RGB lézer fényforrás vetítőkhöz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .