Ultra HD Blu-ray: kezdődik az engedélyezés

1. Oldal

A Blu-ray Disc Association (BDA) augusztus 24-től engedélyezi az Ultra HD Blu-ray formátumot, az érintett iparágak munkáját, ami Ultra HD tartalmak megbízható terjesztését teszi lehetővé a növekvő számú Ultra HD TV-s háztartásoknak.

Miután májusban véglegessé vált az Ultra HD Blu-ray szabvány és logó, a Blu-ray Disc Association (BDA) augusztus 24-től hozzáférhetővé teszi a formátum licencét, hogy a gyorsan növekvő számú Ultra HD TV-vel rendelkező – 2014-ben még csak 11,7 millió, de 2019-re 95,6 millióra becsült – háztartás ez év végére már megvásárolhassa és le is játszhassa az első ilyen lemezeken megjelenő filmeket.

UltraHD_Blu-ray_logo.jpg
Matsuda Victor, a BDA promóciós bizottságának elnöke szerint: „Az Ultra HD Blu-ray páratlan, konzisztens és megismételhető élmény eljuttatását teszi lehetővé, ami ugyanolyan mércét állít majd az Ultra HD szórakoztatásban, mint a Blu-ray Disc a HD felbontás nézésében. Az engedélyezés elkezdésével különböző cégek termékbejelentéseire számítunk a 2015-ös ünnepi vásárlási szezon közeledtével.”

Az Ultra HD Blu-Ray lemezformátum 3.840 x 2.160 pixel felbontású, 10-bites színfelbontású, nagy dinamikatartományú (HDR), a DCI, de akár a Rec.2020 szabványoknak megfelelő széles színtartományú és magas képfrissítésű (HFR 60 kép/s-ig) videót kínál. A lemezeken az új objektum-alapú Dolby Atmos és DTS:X hangformátumok is megtalálhatóak lesznek. Az opcionális „digital bridge” funkcióval a tartalmat megvásárló fogyasztó azt a legkülönbözőbb otthoni és a mobileszközön is megtekintheti.

Az Ultra HD Blu-ray lejátszók specifikációja az új kétrétegű 66 GB-os és háromrétegű 100 GB-os lemezek mellett előírja a jelenlegi HD Blu-ray Disc-ek lejátszását is. Ez a követelmény a lejátszók és az Ultra HD TV-k 4K felskálázásával párosulva biztosítja, hogy a fogyasztók továbbra is hozzáférjenek a Blu-ray Disc-en jelenleg elérhető több mint 10.000 címhez.

Jelenleg 4K Ultra HD TV-vel vagy vetítővel Ultra HD tartalmat csak előtelepített merevlemezről vagy online „streaming” illetve letöltő szolgáltatás révén nézhetünk. Kiváló tárolókapacitásával és az alkalmazott HEVC (H.265) tömörítési technikával az Ultra HD Blu-ray jobb minőségű Ultra HD tartalmat ígéri.

Kapcsolódó linkek:

A 20th Century Fox bejelentette első négy nagy dinamikájú filmjét
Az Ultra HD BD lejátszók nem lesznek sokkal drágábbak
Ultra HD Blu-ray: kész a szabvány és itt az új logó
Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .