Sony STR-DH790: új AV vevőerősítő Dolby Atmos és DTS:X támogatással

A Sony új 7.2 csatornás STR-DH790 alap AV vevőerősítője is alkalmas már egy akár 5.1.2 csatornás Dolby Atmos hangrendszer kialakítására és a DTS:X is támogatott.


Az új 7.2 csatornás Sony STR-DH790 belépő AV vevőerősítő már alkalmas az objektumalapú Dolby Atmos és DTS:X 3D térhangzás élményének megteremtésére. Konfigurálható magassági hangokat megszólaltató 5.1.2 csatornás, vagy hagyományos 7.1 illetve kettős front erősítésű 5.1 csatornás hangsugárzó készlet meghajtására egyaránt.

A hangrendszer beállítása a mérőmikrofonos Digital Cinema Auto Calibration (DCAC) rendszerre bízható, ami automatikus fáziskiegyenlítést is végez.

A HDMI csatlakoztatáson az összes használatos HDR formátum és a 4K/60p 4:4:4 videojelek is továbbításra kerülnek.

Az STR-DH790 az okos Bluetooth csatlakozáson nemcsak a zenei bitfolyamok megszólaltatására alkalmas, de a Bluetooth Standby funkcióval közvetlenül bekapcsolható a párosított okostelefonról vagy táblagépről is.

A Sony STR-DH790 2018 tavaszán kerül forgalomba.

Sony STR-DH790 műszaki jellemzői
Erősítő Erősített csatornák száma csatornák száma: 7

Dekódolható csatornák száma: 5.1.2 csatorna

Kimenő teljesítmény:
145 W (6 ohm, 1 kHz, 1 cs., 0,9 % teljes harmonikus torzítás)

Hangképek:
2 cs. sztereó, közvetlen, többcsatornás sztereó, Dolby Surround, Neural: X, S-Force PRO Front Surround virtuális térhangzás, Audio Enhancer, fejhallgató 2 cs.

Videofunkciók HDMI jelátvitel:
HDR10, HLG, Dolby Vision kompatibilitás
3D, 4K/60p 4:4:4 támogatás
A/V Sync (állítható), BRAVIA® SYNC™ (CEC vezérlés)Audio Return Channel
Automatikus hangsugárzó-beállítás Kalibrációs jellemzők:
Speciális DCAC, automatikus fázis-összehangolás, kalibráló mikrofon (monó)
Tuner FM: RDS, 30 beállítható csatorna
Csatlakozók HDMI (HDCP2.2) be-/kimenet: 4/1

Be-és kimeneti csatlakozók:
Digitális. audiobemenet optikai/koax. (1/1), Analóg hangbemenet (4), Elő. ki. mélynyomó (2), fejhallgató-kimenet (1), USB (csak tápellátáshoz)

Hangsugárzó-kimeneti csatlakozók:
Front A, center, surround, hátsó/magassági surround vagy Front B Bi-AMP

Dekódolt formátumok Dekódolt formátumok HDMI bemeneten:
DSD, Dolby Atmos®, Dolby® Digital, Dolby® Dual Mono, DTS: X™, DTS-HD Master Audio™, DTS HD High Resolution Audio, DTS®, DTS-ES (Matrix6.1/Discrete6.1), DTS 96/24
Vezeték nélküli csatlakozás BLUETOOTH®: Bluetooth vevőegység
Méret és tömeg Méretek (Sz. x Ma. x Mé.): 430 × 133 × 297 mm

Tömeg: 7,4 kg

Általános funkciók és jellemzők Automatikus készenlét

GUI (grafikus felhasználói felület)

Tápellátás: 230 V(AC), 50/60 Hz

 Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

8 hozzászólás “Sony STR-DH790: új AV vevőerősítő Dolby Atmos és DTS:X támogatással” bejegyzéshez

 1. Megkérdezhetem, hogy hova süllyed a Sony?!
  Mik azok a rugós csatlakozók a hátlapján egy kb 150ezer Forintos erősítőnek? :O
  https://www.sony.hu/electronics/av-vevok/str-dh790
  Hová tűnt az ES széria? Jah tudom ugyanoda ahova a QS…
  Nincs egy épkézláb blu-ray lejátszójuk 430mm szélességben, ami mégis van annak nincsenek tisztességes készüléklábai, az évtizedek óta bevált központi mechanikát leváltották és újra a lejátszó bal oldalán kapott helyet. Még mindig ragaszkodnak a fix tápkábelekhez az IEC csatlakozó helyett.
  Nincs CD lejátszójuk, nincs sztereó erősítőjük. Feladták a toroid trafóba vetett hitüket, meg a mosFET tranzisztorokba, OK most már a D osztályú erősítő a menő, de szimpatikus volt az a széllel szembe pisálás, aminek ékes példája volt a MiniDisk, a felső kategóriás CD játszók rögzített lézere fölötti lemezmozgatás. Kicsit olyan volt mint a Mazda és a Wankel motor.
  De mivel magyarázzák ezt a gagyizást? Alapanyag válság? Drága az alu, a réz, az ezüst, az arany?
  Elkeserítő, pedig nagy Sony fan vagyok és szeretném lecserélni az öreg QS tornyomat egy frissebbre, bár valószínű Pio lesz belőle, de a Sony TV-mhez Sony házimozi-rendszert akarok.

  1. A nyilván költőinek szánt nyitókérdésre talán a Sony ad majd választ a jövőben, vagy így, vagy úgy.

   Az ES széria létezik, de ki tudja miért Európában nem forgalmazzák ezeket az AV vevőerősítőket.

   A Sony UBP-X1000ES kifejezetten high-tech házi-mozikhoz tervezték, sztereó vevőerősítőnek meg ott az STR-DH190

   A Sony története során bizony sokszor vesztett már el formátumháborúkat (lásd Betamax, MiniDisc, az SACD se jött be), és bár a Blu-ray Disc nyert a HD-DVD-vel szemben, de ez pirruszi győzelem volt, mert csak az amúgy igen sikeres PS2 konzol hosszú ideig veszteséges eladásával sikerült elérni. Mindez és a tény, hogy a TV-k piacán már jó ideje nem a Sony diktálja a trendet vezetett oda, hogy a 2000-es évek második felére a cég komoly piac- és márkaérték-vesztéssel szembesült, amihez gyenge üzleti eredmények tárultak. Ebből ugyan sikerül kimászniuk, de csak azért, mert a Sony már rég nem csak elektronikai márka.

   Azt pedig, hogy a Sony milyen minőségű termékeket kínál, sajnos az adott piac igényi is meghatározzák.

 2. Furcsa és érthetetlen, hogy az ES termékkategoria Európában nem kapható, pedig nem is megfizethetetlen az ára. A legkisebb ES-házimozi erősítő (STR-ZA810ES) összesen 700 USD, ami olcsóbb(!), mint a legnagyobb és legújabb Magyarországon elérhető erősítő, az STR-DN1080-as. Egy évtizede még többféle ES-modell és QS-modell is volt kapható a Sony Hungária forgalmazásában, én akkor egy STR-DA1200ES-t vettem, 140 000 Ft-ért, ami a maga idejében egy minőségi lépcsőfok volt az alatta következő modellekhez képest és ma sem számít egy utolsó eszköznek, persze tudjuk, azóta sok idő telt el.

  Nem tudom, jól érzékelem-e ( erre kérnék szépen választ ), hogy a Sony az internet rádióvételi lehetőséget nem építi be a mozierősítőibe, ellentétben pl. a Pioneer és más modellekkel, nem is beszélve a még gyermekcipőben járó DAB+ vételi lehetőségről. Erre van valami érthető és elfogadható magyarázat?

  1. A Sony hálózati funkciókkal felruházott AV vevőerősítőivel (STR-DN1080, STR-DN1070, STR_DN1070) is megszólaltathatóak internetes rádiók a korábban „Google Cast”, most már Chromecast built-in funkció (a weboldalon van egy kis magyarázó videó) révén egy okostelefonról vagy táblagépről választott internetrádiós alkalmazásból (pl. TuneIn) indítva a streamet. Vagyis az erősítő kezelőfelületéről közvetlenül valóban nem indítható internetes rádió alkalmazás.

   1. Nem egészen, mert az Európában nem forgalmazott STR-ZA810ES-nek van RS232C interfésze, az STR-DN1080-nak viszont nincs.

 3. 3 napig használtam ezt a típust, tovább nem bírtam, annyira hangos a trafó vagy a kondi, hogy 4-5 méterről is nagyon zavaró, főleg alacsony hangerőnél, így sajnos megváltunk egymástól. Kíváncsi lennék, hogy az STR-DN860, vagy 1080 is ennyire búg, vagy az már csendesebb. Hangzása viszont nagyon jó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .