Sony UBP-X1000ES: Ultra HD Blu-ray lejátszó nem tömegpiacra

1. Oldal

A Sony a CEDIA Expón bejelentette első Ultra HD Blu-ray lejátszóját, de a high-tech házi-mozikhoz tervezett UBP-X1000ES csak 2017 tavaszán lesz elérhető, és akkor is csak a márka hivatalos AV viszonteladóin és rendszertelepítő partnerein keresztül.


A hó eleji berlini IFA 2016 kiállításon a Sony üvegkalickában már bemutatott egy prototípus Ultra HD Blu-ray lejátszót, aminek még a típusjelzése se volt ismert. Aztán jött a hír, hogy az új PlayStation 4 Pro konzol nem tartalmaz Ultra HD Blu-ray meghajtót. Tegnap Dallasban a CEDIA Expo 2016 alkalmával aztán bejelentették a kifejezetten az „egyedi rendszertelepítők” (Custom Installers) igényeinek megfelelően tervezett Sony UBP-X1000ES-t, ami tehát nem a sokak által remélt tömegpiaci Ultra HD Blu-ray lejátszó lesz.

Sony UBP-X1000ES.jpg
Az UBP-X1000ES „referencia standard 4K Ultra HD Blu-ray lejátszót kifejezetten úgy tervezték, hogy a lehető legmagasabb videó és audió minőséget szolgáltassa, és a legigényesebb AV rajongókat is fel fogja villanyozni” – áll a kiadott sajtóközleményben.

Az UBP-X1000ES természetesen kompatibilis az Ultra HD Blu-Ray lemezekkel valamint a 4K felbontású és nagy dinamikatartományú (HDR10) formátumú videó streaming tartalmakkal, a Dolby Vision HDR formátummal nem.

A lejátszó Precision HD lemezmeghajtója az Ultra HD Blu-ray mellett támogatja a DVD Video, DVD Audio, CD és SA-CD, Blu-ray 3D és a BD-ROM optikai lemezformátumokat is. A különböző beépített videó dekóderek révén az UBP-X1000ES 4K streaming tartalmakat is nyújt olyan szolgáltatások révén, mint az Amazon Video, a YouTube és mások (a Netflix nincs említve).

A HDR tartalmakhoz dedikált képmód mellett a Sony fejlett képfeldolgozása konvertálja fel a 1080p tartalmakat közel 4K/60p felbontásra. Ha 4K HDR tartalmat játszik le egy 4K, de nem HDR TV-n, akkor az UBP-X1000ES a Sony egyedi algoritmusát alkalmazza, hogy a lehető legjobb képminőség érdekében a megfelelő fényerőt és színátmeneteket reprodukálja.

Az UBP-X1000ES tökéletesen illeszkedik a Dolby Atmos és DTS:X hangrendszer meghajtására alkalmas vevőerősítőkhöz, saját 32-bites D/A konvertere pedig egyaránt kompatibilis a natív DSD (akár 11,2 MHz-ig) és LPCM (akár 192 kHz-ig) Hi-Res Music fájlokkal.

Az „ES” márkajeltől elvárt gyártási minőségnek megfelelően az UBP-X1000ES Frame and Beam (FB) háza segít növelni a szerkezeti merevség és méhsejt szerkezetű fedőlapja, hűtőfelülete és lábai csökkentik a vibrációt. A lejátszóhoz külön vásárolhatóak felszerelhető rack-fülek is.

Az UBP-X1000ES két külön audio- és videojelet szolgáltató HDMI kimenettel, 2 csatornás analóg és koaxiális digitális kimenettel rendelkezik, melyek aranyozottak.

A szokványos Ultra HD Blu-ray lejátszóktól eltérően az UBP-X1000ES teljes mértékben megfelel majd a Control4, Crestron, Savant és más vezérlő és automatizálási rendszerek minősítéseinek. A lejátszó majd minden csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, ami a mai komplex rendszertelepítéshez szükséges. Van IP Control CAT 5 kábelen vagy a Wi-Fi hálózaton át, kétirányú RS232C vezérlés és IR bemenet. Van web böngésző felület is, és támogatott a felhőalapú „ihiji”, ami egy rendszertelepítők által távkarbantartásra használt hálózati menedzsment megoldás.

Az UBP-X1000ES 2017 tavaszán lesz elérhető egyelőre ismeretlen áron.

Kapcsolódó linkek:

PlayStation 4 Pro: a Sony új 4K és HDR konzolja
Panasonic DMP-UB700: az új olcsóbb Ultra HD Blu-ray lejátszó
Xbox One S: új konzol benne Ultra HD Blu-ray, 4K és HDR (Frissítve)
Panasonic DMP-UB900: a márka első Ultra HD Blu-ray lejátszója (Frissítve)
Samsung UBD-K8500: az első Ultra HD Blu-ray lejátszó
Az Ultra HD BD lejátszók nem lesznek sokkal drágábbak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .