Tannoy: rövidesen kaphatóak az EISA díjas Arena HighLine 500 hangsugárzók

1. Oldal

A Tannoy Arena HighLine 500 hangsugárzók a gyártó sokéves, professzionális stúdiómonitorok fejlesztésében szerzett tapasztalatai miatt kiváló hangot ígérnek, és igényes küllemük is illeszkedik napjaink szobabelsőibe.

Az EISA 2007-2008 legjobb házi-mozi hangsugárzója címére érdemesített Tannoy Arena HighLine 500 hangsugárzó család prémium hangminőségű, teljes frekvenciasávú, ugyanakkor mégis relatíve kisméretű tagjait kifejezette a síkpaneles plazma vagy LCD TV-k melletti használatra tervezték. A center és szatellit sugárzók a mellékelt konzolokkal és kábelelvezetéssel szorosan a falra szerelhetőek az ugyancsak falra szerelt képernyő köré. A hangsugárzók fényes fekete vagy ezüst felülete könnyen illik bármely készülékhez és környezethez.

tannoy_arena_HL500_lifetsyle.jpg
tannoy_arena_HL500_felepites.jpgAz Arena HighLine 500 hangsugárzóiba a gyártó elismert „Dual Concentric™” technológiájú 10 cm átmérőjű hangszóróit építik. Ezek alacsonyfrekvenciákat előállító papírmembránját többféle elemi szál pépesített keveréke alkotja, s ennek közepében helyezkedik el a 19 mm-es dóm nagyfrekvenciás sugárzó, melynek mágnesköre neodímiumból készül. A kompakt mégis nagyteljesítményű, és a nagyfelbontású hangformátumok sávszélességének is megfelelő frekvenciák előállítására képes „kettős” meghajtó ideális pont hangforrásként viselkedik. Ez gömbszerű hullámfrontot állít elő, ami nem szenved el energiaveszteséget a nagyfrekvenciás keresztváltásnál sem függőleges, sem vízszintes síkban. Ezzel a kizárólag a Tannoy által alkalmazott rendszerrel konzisztens marad a hangtér nemcsak a lesugárzás tengelyében, de azon kívül is. Egy ugyancsak 10 centis mélyhangszóró egészít ki a hangsugárzókat az 1,75 kHz alatti frekvenciák előállítására.

Az Arena HighLine 500 hangsugárzók így 85Hz – 54kHz (-6dB) közötti frekvencia-átvitellel rendelkeznek, és ajánlott maximum 100W teljesítményterhelhetőségükkel, valamint 88dB érzékenységükkel körülbelül 108dB maximális hangnyomás előállítására alkalmasak. Ez a hangerő bőségesen elegendő egy kb. maximum 80 köbméteres szobában 3,5 méternél nem nagyobb hallgatási távolsághoz.

A hangszórók maximális akusztikai integritása érdekében az eleve robusztus, vastag falú extrudált alumíniumból készülő házat a fontos pontokon még belülről is merevítik a Tannoy „DMT™” (Differential Material Technology) technológiájával. Ezzel minimalizálva a ház rezonanciáját biztosítják a hangok optimális reprodukálását.

tannoy_arena_HL500.jpg
Az Arena HighLine 500 center és/vagy szatellit céljára szolgáló kiviteléhez a fali tartó mellett opcionálisan állítható magasságú padlóállvány is kapható. Készül padlón álló változat is a hangsugárzóból, mely felépítésben nem tér el az előzőektől, de nagyobb teste révén alsó (-6dB-s) átviteli töréspontja 75Hz-en van.

tannoy_arena_HL-TS500_SUB.jpg
A hangsugárzókat egy nagyhatásfokú végfokkal (500W RMS) rendelkező, amúgy teljesítményben tökéletesen illeszkedő Arena HighLine TS500 mélysugárzó egészíti ki, mely a mozifilmek nagydinamikájú basszusainak előállítására hivatott. A 30 centis membránú egység zárt doboza úgy is elhelyezhető, hogy az vagy a padlóra vagy oldalra sugározza a hangot, és kifinomult beállítási lehetőségeivel egyszerűen optimalizálható az elhelyezésnek, illetve a zenei vagy mozi hang előállításának megfelelően.

A hazai forgalmazó szerint heteken belül megérkezhet hazánkba is az első szállítmány Arena HighLine 500 hangsugárzók. A pontos árak még nem ismertek, de a center és szatellit változatok kb. 110.000 Ft-ba, a padlón álló változat kb. 140.000 Ft-ba, a mélysugárzó kb. 170.000 Ft-ba kerül majd.

Kapcsolódó linkek:

EISA díjazottak: 2007-2008
Tannoy: új HTS100 és HTS200 hangsugárzó készletek
A Tannoy Arena sikere

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .