A Tannoy Arena sikere

A jórészt a brit szaksajtó újságírói által odaítélt 2005 Home Cinema Choice Award díjai közül az „Év hangsugárzó rendszere” címet idén a Tannoy Arena készlete érdemelte ki. Lássuk miért is.


A Tannoy Arena hangsugárzó készletet négy szatellit sugárzó, egy dedikált centersugárzó és egy aktív mélynyomó alkotja. A csomagban találunk még a hangsugárzókat takaró rácsokat és négy tüskét a mélynyomóhoz hozzájuk kis csizmácskákat, ha nem akarjuk összekarcolni velük a fényes parkettát. Akad 20 méter hangszóróvezeték is csomagban, de azt ki is dobhatjuk, mert nem tanácsos ilyen vékony kábelt használni, ha igényes hangot akarunk. Nem tartozéka a készletnek sem a fali-konzol, sem az állvány, ezeket külön kell megvásárolni.

Arena_set_onstand_480px.jpg
Arean_colors_200px.jpgA hangsugárzók formája szép, gömbölyded és funkcionális. A színválaszték lenyűgöző, mert a négy házszín (fehér, fekete, ezüst és bronz) mellé nyolcféle előlapszín választható, s így elvileg 32 színvariációból választhatjuk ki a szobabelsőhöz legjobban illeszkedőt. A Tannoy-tól megszokott minőség és szilárd konstrukció az Arena esetében is érvényesül. Nincsenek fémnek látszó vékony műanyagok, minden robusztus öntött alumíniumból van, a szatellit a center és a mélynyomó háza csakúgy, mint a konzolok és állványok.

A gyártóra jellemző mérnöki tudás is evidensen van jelen az Arena-ban. Az alkalmazott egyedi anyagtechnológia és az innovatív műszaki megoldások kimagasló akusztikai képességeket biztosítanak. Az Arena képes kielégíteni mindazokat a lényeges követelményeket, melyeket egy minőségi házi-mozi hangsugárzó készlettel szemben támaszthatunk – széles dinamikatartomány, jó teljesítmény terhelhetőség és az egyes hangsugárzók megszólalásának összhangja.

Arena_Dual_Concentric_200px.jpgAz Arena szatellit és center hangsugárzóiban a Tannoy sikeresen ötvözi híres WideBand elnevezésű, a széles-sávú hangsugárzással kapcsolatos szaktudását egy teljesen új, miniatűr (10 cm átmérőjű) Dual Concentric konstrukciójú hangszóróba. Ez a magas-sugárzót a hangszóró membránjának közepébe, koncentrikusan integráló megoldás már régóta bizonyítja, hogy a legtökéletesebb pont-hangforrásként viselkedik az Arena szatellit és center sugárzóinak előlapjába integrálva is.

Arena_keresztmetszet_200px.jpgA tökéletes pont-hangforrásként viselkedő Dual Concentric konstrukció kiváló hanglesugárzási karakterisztikát és hangtér-leképzést biztosít, de az új hangszóró ennél tovább megy, mert egy szuper „csipogót” (super tweeter) azaz a hallható sávszélességnél magasabb frekvenciák lesugárzására képes dinamikus átalakítót tartalmaz. A sávszélesség kiterjesztésével még hatékonyabban fókuszálható a hangkép, az ének és a hangszerek sokkal tisztábban elválnak és jobban megkülönböztethetőek. Az ütősök hangjai valóságosabbak és hatásosabbak.

Arena_center_200px.jpgA házi-mozi hangrendszerek center csatornájára jellemző sajátos követelmények kielégítése érdekében, az Arena center hangsugárzójába a Dual Concentric hangszóró mellé a teljesítményterhelhetőség növelése érdekében kiegészítésként egy a középtartományt reprodukáló hangszórót is építenek.

Arena_sub_front_200px.jpg

A Tannoy Arena hangsugárzó készlet 300 Wattos aktív mélynyomója a szokványostól eltérően jól kontrollálható basszusfrekvenciákat szolgáltat, és tökéletesen illeszkedik a szatellit- és centersugárzóhoz. A tekintélyes mágneskörű, 25 centis átlójú hangszóró membránja hosszú úton is lineárisan viselkedik, így nagyon mély basszusokat képes előállítani. Az alkalmazott BASH® erősítő technológia egy szabadalmaztatott nagy hatásfokú teljesítményerősítő áramköri topológia, mely a D osztályú (digitális) és AB osztályú erősítők legjobb tulajdonságait egyesíti. A teljesítményerősítőt egy ugyancsak szabadalmi oltalommal védett kapcsolóüzemű tápegység látja el energiával, mely így kiváló teljesítményt és sávszélességet nyújt hosszú távú megbízhatósággal.

A kezelőszervekkel beállítható a basszushangok szintje és fázisa, hogy az tökéletesen illeszkedjen a helyiség nagyságához és a többi hangsugárzóhoz, a felső (keresztváltási) frekvencia, ha azt nem a hangrendszer subwoofer kimenete határozza meg, limitálható a maximális hangerőszint, hogy ne keletkezzen hallhatóan torz hang. Az átvitel alsó értéke is kitolható 60 Hz-től a legmélyebb előállítható frekvenciáig, s ezzel akusztikailag optimalizálhatjuk a basszusok előállítását zenéhez vagy házimozi hangzáshoz. A beállítás illeszkedhet a fő csatornák szintjéhez vagy ízlésünknek megfelelően.

Arena_subpos_473px.jpg
Nagyon ügyes megoldás, hogy a Tannoy Arena mélynyomóját tetszés szerinti oldalára szerelve a mellékelt tüskéket, akármelyik oldalára állíthatjuk, így akár padlóra is sugározhat a membrán.

Arena_stand&consols_200px.jpgAz Arena opcionális konzoljai és állványa sokoldalú elhelyezési lehetőséget biztosítanak, mely a lehető legjobb megszólalás szempontjából nem mellékes. A szatellit- és centersugárzóhoz használható asztali/fali tartókonzol elforgató mechanizmust tartalmaz a pontos irányba állítás érdekében. Egy kulccsal kilazíthatva a csuklóval csatlakozó állványlapot, az egy mozdulattal falit tartókonzollá alakítható. Az elegáns padlóállvány is öntött alumíniumból készül, és tökéletesen egészíti ki a szatellit hangsugárzó formatervét. A hangsugárzók kábelei tökéletesen rejthetőek a konzolban és az állványban egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .