TAP TV: térhangrendszer egy új Bluetooth szabvánnyal

A TAP TV elnevezésű új szabvány alkalmazásával vezeték-nélküli surround hangrendszert lehetne felépíteni a TV körül közönséges Bluetooth hangsugárzókat felhasználva.


A francia Tempow start-up által kifejlesztett új Bluetooth szabvány lehetővé teszi, hogy márkától és mérettől függetlenül bármely Bluetooth hangsugárzót felhasználva surround hangrendszert lehessen csatlakoztatni például egy TV-hez.

A Tempow Audio Profile TV (TAP TV) chipkészlet vagy operációsrendszer szinten épülne be a Bluetooth kompatibilis TV-kbe, vevődobozokba vagy médialejátszókba, ami azt jelenti, hogy a WISA és a Wi-Fi alapú hasonló vezeték-nélküli megoldásokkal szemben márkafüggetlenül sokak által kínált Bluetooth hangsugárzókon szólaltatható meg az 5.1 vagy 3.1 csatornás surround hang. A cég szerint az így továbbított audiojelet nem kell tovább tömöríteni és késése minimális lenne.

Az új szabvány azt is lehetővé tenné, hogy a forráskészülék különböző hangsávokat küldjön a hozzá csatlakozó Bluetooth hangkeltő eszközökhöz. Például egy eredeti angol nyelvű hangot a hangsugárzókhoz és egy más nyelvű szinkronizált hangot egy Bluetooth fejhallgatóhoz. Ráadásul egy mellékelt mobilalkalmazással minden egyes hangnak külön-külön beállítható a profilja, azaz a hangereje és egyéb jellemzői.

Az új szabványt még egyetlen TV gyártó sem fogadta be, a Tempow még csak tárgyal velük erről. Bár az ötlet jó, de a nagy tévégyártók sajnos egyáltalán nem biztos, hogy befogadják majd azt, mivel a saját hangprojektoraikat, hangsugárzóikat és az azokban alkalmazott maguk által fejlesztett vezeték-nélküli megoldásokat igyekszenek eladni, és kevésbé szeretnék, ha azok helyett márkák Bluetooth hangszórói válnának még inkább kelendőbbé. Vagyis a francia cégnek meg kell győznie a nagy tévégyártókat, hogy TAP TV iránt van piaci igény, és hogy a technológiával több saját Bluetooth hangsugárzót adhatnak el.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .