Elkezdődött a HDR mozik specifikációjának kidolgozása

A DCI (Digital Cinema Initiative) iparági csoport elkezdett dolgozni a nagy dinamikatartományú (HDR) mozik specifikációján, felkészülve a LED képernyők érkezésére.


A hollywoodi filmstúdiók és más moziipari szereplők támogatásával hozták létre a digitális projektorokkal felszerelt mozik DCI (Digital Cinema Initiative) szabványait. De a mozikban még a legkorszerűbb projektorokkal vetíthető kép fényességének és dinamikatartományának is megvannak a korlátai. Ezért aztán még a Dolby Cinema mozik vetítőrendszerével előállított HDR-nek titulált képet is sokan az iparágból csak „EDR”-nek (Enhanced Dynamic Range), azaz javított dinamikatartományúnak nevezik.

A Samsung és a Sony kínálnak már a mozik számára a projektort és vetítővásznat kiváltó nagyméretű LED képernyőket. A DCI csoport most arra készül, hogy meghatározza milyen képet is kellene előállítaniuk az ilyen úgynevezett „Direct view displays”, azaz közvetlen képmegjelenítő képernyőknek.

DCI memoranduma erről így fogalmaz: „A közvetlen képmegjelenítő képernyők a jelentősen megnövelt csúcsfényerő és dinamikatartomány révén jobb minőségi kép lehetőségét nyújtják. A jelenlegi Digital Cinema System Specification (DCSS) és Compliance Test Plan (CTP) (a digitális mozirendszer specifikáció és a megfelelőségi teszt tervet) vetítőrendszerekre vonatkozóan kerültek kialakításra. A közvetlen képmegjelenítő képernyők megjelenésével a vetítőrendszerektől eltérő kapcsolódó rendszerfelépítésre és teljesítményjellemzőkre, ilyeténképpen új specifikációkra van szükség.”

A Display Daily beszámolója szerint a DCI csoport már ki is adott egy tervezetet a HDR mozirendszer specifikációjára és megfelelőségi programjára vonatkozóan. A javasolt mozispecifikáció sok hasonlóságot mutat a HDR TV-k követelményeivel. Jelenleg gyűjtik be az iparági szereplők visszajelzéseit.

Először is a DCI csoport a Perceptual Quantizer (PQ) elektro-optikai átviteli függvénygörbe használatát javasolja a moziban 12 bites HDR videókhoz. PQ az alapja a HDR10, HDR10 + és Dolby Vision formátumoknak is, ami megkönnyítené a stúdióknak a filmek elkészítését a mozik és az otthoni forgalmazás számára.

A csúcsfényesség 500 nit (cd/m2), a fekete-szint 0,001 nit (cd/m2) lenne a mozi HDR előírásában, ami 500.000:1 képen belüli kontrasztarányt feltételez. Ezt gyakorlatilag lehetetlen elérni projektorral és a szokványos mozik biztosította vetítési körülmények között, vagyis nyilvánvaló, hogy csak a sajátfényt kibocsátó OLED, microLED illetve LED display technológiák képesek erre. A javaslat – legalábbis jelenleg – továbbra is a DCI-P3 színtér használatát tartalmazza a nagyobb BT.2020 színtér helyett.

A képfelbontás „legalább 4.096 (4K) vízszintes és 2.160 függőleges pixel” kell, legyen, de a DCI csoport fontolóra veszi ezen a téren, hogy jelentős változást tegyen lehetővé, nevezetesen az átméretezést. Eddig tilos volt az átméretezés, de most „használható képméretezés nem egész-értékeken, ha az egyértelműen nem eredményez kimutatható (képi) mellékhatást”. Mindez persze teljesen érthető. Egy projektorral és lencséjével adott felbontás mellett sem gond nagyobb vagy kisebb képméretet beállítani, egy LED képernyőnek azonban adott méretben adott a felbontása is. Ha a LED képernyő teljes képméretét ki akarják használni, akkor adott esetben az csak a film képfelbontásának átméretezésével lehetséges.

A memorandum külön szól a hangsugárzókról is. Ma ezeket a mozivászon mögé helyezik el, ami viszont nem megvalósítható LED képernyő alkalmazása esetén. Ez különösen a center csatorna megszólaltatás esetén probléma. „Bár nem a display eszközre vonatkozó követelmény, a közvetlen képmegjelenítő képernyők gyártóinak olyan megoldásokat kell kidolgozniuk, amelyek lehetővé teszik, hogy a kevert hang a filmkészítők szándékának megfelelően legyen megtapasztalható.”

Korábban hagyományosan a mozi játszott vezető szerepet a kép- és hangtechnológiák újításaiban, melyek csak később szivárgott le a fogyasztó termékekbe. Most a moziiparnak kell behoznia elmaradását a HDR tartalmakra történő áttérés terén, ami már jól haladnak az otthoni szórakoztatásban. Az első fontos lépést tehát már megtették az illetékesek a HDR mozi specifikációinak megfogalmazása felé, de valószínűleg időbe telik még annak véglegesítése.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .