Teljes a Denon idei AV vevőerősítő választéka

A karácsonyi vásárlási szezonra teljessé vált, és idehaza is kapható a Denon AV vevőerősítők választéka, mely hat új és egy már tavaly is kínált modellből áll.


A belépőmodell AVR-1306 a legújabb. Az öt végerősítő csatorna elegendő teljesítményt (DIN 110 Watt, 6 Ohm) szolgáltat egy 70 köbméternél kisebb szobába, 3 méternél nem távolabb elhelyezett átlagos érzékenységű hangsugárzók esetén. A tiszta audió konstrukció jelfeldolgozását 32-bites lebegőpontos DSP végzi, a D/A konverterek 24 bit/192 kHz-esek, a két-két optikai és koaxiális digitális bemenet mellett van, előlapi AV és 5.1 csatornás audió bemenete is.

Denon AVR-1706
Az AVR-1706 csatornánkénti teljesítménye azonos a belépőmodellével, viszont kettővel több, azaz hét van belőle, s ez már kezeli a Dolby Pro Logic IIx, Dolby Digital EX és DTS-ES (Discrete 6.1 & Matrix 6.1) surround formátumokat is. A csatlakozók között komponens és S-Video-t is találunk, és az előlapon ott a mérőmikrofon bemenete, mely az automatikus hangsugárzó konfigurációt, késleltetés- és szintbeállítást szolgálja. Az erősítőből megszólaló hang akár 200 milliszekundummal el is késleltethető, hogy szinkronba kerüljön a képpel.

Az AVR-1906 teljesítményben valamivel többet tud a „kisebb” modelleknél. Az előlapján van egy további optikai digitális hangbemenet, a hátlapon pedig 7.1-csatornás előerősítő kimenet, és képes arra, hogy a komponens videojelet S-Video jellé konvertálja és vissza.

Denon AVR-2106
Az AVR-2106 már tényleg „izmosabb” erősítőcsatornákkal rendelkezik (DIN 125 Watt, 6 Ohm), ráadásul megoldható velük a frontsugárzók Bi-Amp meghajtása is. De talán a legfontosabb, hogy ebbe a modellbe már 3. generációs 32-bites lebegőpontos SHARC ADSP-21266 DSP-t építenek, ami 96 kHz-es mintavételi frekvenciájú digitális jelfeldolgozást tesz lehetővé. A zenehallgatás zavartalanságához Pure Direct üzemmódban kikapcsolnak a videó-, kijelző és digitális áramkörök, s ehhez az erősítőhöz lemezjátszó is csatlakoztatható.

Az AVR-2805 az egyetlen „tavalyról megmaradt” modell teljesítményben egy újabb – ha nem is nagy – lépcsőt jelent felfelé. A jelfeldolgozási teljesítmény azonos, de ebben már működik az „AL24 Processing” elnevezésű, a sokcsatornás DVD-Audio jeleket az összes csatornában támogató, optimális megszólalásukat biztosító eljárás. Az automatikus kalibráló rendszer 8 sávos parametrikus EQ-val a frekvenciamenetet is „megpróbálja kiegyengetni”. Ez az erősítő a bejövő videojeleket már komponens kimeneti videojellé konvertálja, második zónában irányuló hang- és képjelet is képes előállítani, a rendszerbe illesztéshez van RS-232C interfésze és két 12V-os „Trigger” kimenet is.

Denon AVR-3806
Az AVR-3806 igazi teljesítményugrást (DIN 160 Watt, 6 Ohm) jelent. Ezzel a modellel már 115 köbméternél nagyobb szobában, vagy 5 méternél távolabbi hangsugárzókból megszólaló hangok is elegendően dinamikusak lesznek. A jelfeldolgozási teljesítmény is nagyobb, de szükség is van rá, mert ez az erősítő az „Audyssey MultEQ XT” automatikus szoba EQ-val nem egy, hanem akár hat üléspozícióban igyekszik átvitelben kiegyenlített hangot előállítani. A hátlapon SACD kompatibilis Denon Link csatlakozót és két 1.1-es verziójú HDMI bemenetet és egy kimenetet találunk, ráadásul ez utóbbira képes felkonvertálni az összes bejövő analóg videojelet. A modell összetett kezelését érintőképernyős távirányító segíti.

Denon AVR-4306
A csúcsmodell AVR-4306 csak egy kicsivel több teljesítményre képes, nem is ezért kell közel félmillió forintot kiadni érte. Az erősítő igazi funkcióhalmozó, mert iPod és USB csatlakozóin valamint Ethernet hálózati csatlakozója jóvoltából az Interneten keresztül – az utóbbin konfigurálható és vezérelhető is – érkező MP3, WMA és WAV-Audio jelfolyamokat és internetes rádiókat is képes megszólaltatni. Bele építettek egy Faroudja FLI-2310 skálázó-képprocesszort is, mely bármilyen videojelet 720p vagy 1080i HDMI jellé alakít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .